Personlyft för funktionshindrade i Askersunds hamn

Måndag 15 juni kl. 14.00 invigs den nya personlyften för funktionshindrade  i Askersunds hamn. Med lyftens hjälp kan rullstolsburna personer smidigt ta sig i och ur en båt.

- Det här känns verkligen som ett steg i rätt riktning, det är fint att vi som är en skärgårds kommun kan göra fritidsbåtarna mer tillgängliga för funktionshindrade, säger Inger Larsson, ordförande i Kultur- och tekniknämnden stolt. Beslut om lyften kom till efter ett medborgarförslag och ligger helt i linje med kommunens tillgänglighetsarbete, berättar Inger.

Vid invigningen demonstreras hur lyften fungerar. Lyften består av en kran och en sele och styrs med en joystick. Instruktioner och sele finns hos Askersund Gästhamn & Citycamp och kan hämtas och lämnas under deras ordinarie öppettider. Lyften får endast användas för personlyft och av personer som har kunskap om hur utrustningen skall hanteras.

Askersunds kommun har under många år arbetat aktivt för att förbättra tillgängligheten i kommunen. Detta arbete har resulterat i att kommunen har, som enda kommun i världen, blivit tilldelad Tillgänglighetsflaggan för sjunde året i rad! Det är organisationen Design for all foundation som står bakom den internationella flaggan.

Bild på personlyft

Uppdaterad: 2015-06-17