Askersunds kommun kan bli
Årets samhällsbyggare

Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande

Askersunds kommun har tillsammans med elbolaget Vattenfall nominerats till priset som Årets samhällsbyggare. Nomineringen är för projektet Green Street Light, som går ut på att vanlig vägbelysning används som laddplatser för bland annat elbilar och elcyklar.

Askersund är pilotkommun för projektet Green Street Light som drivs av Vattenfall och går ut på att använda det befintliga vägbelysningsnätet som laddningsplatser och därigenom skapa en kostnadseffektiv lösning. Projektet inleddes 2014 och från och med sommaren 2016 testas systemet i stor skala i Askersund.

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) är glad över nomineringen:

– Det här är ett mycket spännande projekt som gör det möjligt att spara både miljö och pengar långsiktigt. Det är roligt att vi kan vara med i framkant när det gäller att testa ny teknik och att även en liten kommun som Askersund kan vara med och bidra till samhällsbyggandet, säger Per Eriksson.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har presenterat de tre kandidaterna som kan ta hem årets pris som Årets samhällsbyggare. De övriga två nominerade är Upplands Väsby kommun för sitt poängsystem i bostadsbyggandet och Jack Jarshild för arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen. Priset delas ut på Stora samhällsgalan den 25 maj.

Uppdaterad: 2016-05-12