Askersunds kommun -
Årets ekomat-raket

Askersunds kommun har utsetts till Årets raket i Ekomatsligan, efter att under 2015 ökat inköpen av ekologisk mat med hela 97 procent. I början på veckan var Lillevi Carlsson och Sofia Andersson, båda kockar i köket på Rönneshytta skola, i Stockholm för att ta emot diplom av mästerbagaren Sébastien Boudet.

Ekomatsligan är ett initiativ från Ekomatscentrum som riktas till alla kommuner, regioner och landsting. För att kvala in till den krävdes 2015 att inköpen av ekologiska livsmedel låg på minst 25 procent. Det klarade Askersunds kommun med råge, eftersom man landade på 41 procent. Ökningen från 21 procent året innan var därmed 97 procent, den allra största bland alla Sveriges kommuner och landsting. Därför tilldelades Askersunds kommun priset som årets raket.

– Vi är fantastiskt glada för utmärkelsen som är en fin uppmuntran till vår personal, för det gedigna arbete de lägger ned på matlagningen i sina kök. Det är tack vare våra politikers stöd och klart uttalade vilja i vårt kostprogram, som vi gör oss synliga och engagerade i miljöfrågorna i vår kommun, säger kommunens måltidschef Liz Borgwardt.

Totalt nådde 27 kommuner, landsting och regioner minst 40 procent inköp av ekologiska livsmedel 2015. Bäst av alla i landet var Vellinge i Skåne med 72 procent.

Askersunds kommun har en lång ekolista med livsmedel som ska köpas in ekologiskt och som innehåller allt från pasta och krossade tomater till falukorv och rågmjöl.

– Dessutom är alla våra mejerivaror ekologiska och vi strävar efter att köpa in så mycket ekologiska grönsaker som möjligt. När det inte är säsong på exempelvis gurka, tomat och paprika köper vi inte de grönsakerna alls, säger Liz Borgwardt.

Ekomatcentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led.

Uppdaterad: 2016-06-02