Elever från Sjöängsskolan
på helgonförklaring i Rom

Klass 9B från Sjöängsskolan i Rom

I söndags firade 80 000 pilgrimer och turister en stor mässa på Peterplatsen i Vatikanstaten, i samband med att svenskan Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven Franciskus. 29 av dessa 80 000 var elever, lärare och föräldrar från klass 9B på Sjöängsskolan i Askersund.

För de cirka 300 svenska besökarna var mässan en stor händelse. Senast någon svensk helgonförklarades var den 7 oktober 1391. Då utnämndes Birgitta Birgersdotter till heliga Birgitta. Det var 625 år sedan. I början av 1900-talet grundade Elisabeth Hesselblad en ny gren av Birgittaorden, som idag har 50 kloster runt om i världen.

Eleverna från Sjöängsskolan var utrustade med svenska flaggor att vifta med och väl förberedda med vattenflaskor och kepsar i den stekande solen på Petersplatsen.

Klass 9B var i Rom på en fyra dagar lång studieresa, där de utöver helgon, påve och mässor även hann med pool-bad, shopping, pizza och pasta och besök på historiska platser som Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi och Spanska trappan.

Det här är delar av läraren Ingvar Öhrns reseberättelse från äventyret i Rom, en längre version finns HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på bloggen attvaraenaskersundare.se.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2016-06-10