Köket - först på plats i Sjöängen

Nu är köket som första verksamhet på plats och igång i nya Sjöängen. På onsdagsförmiddagen lagades den första lunchmaten i de nya lokalerna. Biff Stroganoff  var en av de rätter som lagades och sedan fraktades ut till äldreboenden, hemtjänst och förskolor.

Det nya köket på Sjöängen är en sammanslagning av köken på Norra bergens äldreboende och gamla Sjöängsskolan. Det är kommunens klart största med totalt 22 anställda. Köket är skräddarsytt för modern storköksmatlagning och skapar helt nya möjligheter för kommunens måltidsavdelning.

– Vi har för första gången ett eget bageri och överlag ger det nya köket oss ännu större möjligheter att laga maten från grunden. Dessutom finns det en avskild dietavdelning i det nya köket. Det gör hanteringen säkrare för alla med olika sorters dietkost, säger kommunens måltidschef Liz Borgwardt.

Sjöängens kök innebär även ökade möjligheter att köpa närodlade råvaror, eftersom det nya köket blir en samdistributionscentral för de övriga köken i kommunen.

– Tidigare har respektive kök stått för sina egna lokala inköp och då har det handlat om ganska små mängder och många ställen för de lokala odlarna att transportera sina varor till. Nu kommer vi kunna göra större inköp och det gynnar både oss, odlarna och miljön. Dessutom finns bättre möjligheter av för sköljning och skalning av grönsaker och rotfrukter i det nya köket, säger Liz Borgwardt.

Det nya köket skapar alltså nya möjligheter, men rymmer till stor del inkörd utrustning från de gamla köken.

– Vi bedömer att mycket av den utrustning som vi redan har fungerar bra och fortfarande kan användas ett antal år till. Det gör förstås att vi sparar in en hel del pengar jämfört med att bara göra nyinvesteringar i maskiner, säger Liz Borgwardt.

Eftersom flytten sker under sommaren när skolan inte är igång får köket i Sjöängen en mjukstart. Men från skolstarten i augusti kommer det nya köket laga upp till 2 000 portioner mat om dagen.

– Idag gör vi bara 75 liter Biff Stroganoff i stora grytan, men den rymmer 300 liter, säger Stefan Forsberg, som är en av förstekockarna i det nya köket.

På bilden ovan provsmakar förstekockarna Kerstin Pettersson och Stefan Forsberg premiärrätten Biff Stroganoff.

Uppdaterad: 2016-06-22