Askersund klättrar på näringslivsranking

Askersunds kommun klättrar 21 platser på organisationen Svenskt Näringslivs senaste ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Askersunds placering är 104, jämfört med 125 på fjolårets ranking.

Kommunens näringslivsutvecklare Sofia Fredriksson är glad över förbättringen, som hon ser som ett steg på vägen uppåt mot ännu högre placeringar.

– I vårt näringslivsprogram har vi satt målet att vara topp 60 om två år 2018, så det går åt rätt håll. Att det är medvind för företagen i Askersunds kommun är något vi märkt, inte minst när jag tillsammans med politiker från kommunstyrelsen genomförde 100 företagsbesök mellan november 2015 och juni 2016, säger Sofia Fredriksson.

– Vi har lärt oss mycket av företagsbesöken och de har lett till en ännu bättre dialog som jag över tid tror kommer att ge ett ännu bättre utslag på rankingen. Vi arbetar nu på att hitta permanenta former för företagsbesöken. Vi är stolta, men inte nöjda, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat.

Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från Statistiska centralbyrån SCB och kreditupplysningsföretaget UC påverkar också rankingplaceringen.

Uppdaterad: 2016-09-20