Skapande skola med
Bodypercussion i Askersund

Gruppen Batucadeiros

Under vecka 43, måndag till torsdag, får alla skolor i Askersunds kommun besök av gruppen Batucadeiros från Brasilien och alla elever får vara med i en workshop i Bodypercussion. Fredagen den 28 oktober ger gruppen interaktiva föreställningar för eleverna i Sjöängens stora salong.

Alla grundskoleelever i Askersunds kommun, från förskoleklass till nian, kommer prova på metoden Bodyperscussion, som bygger på idén att använda den egna kroppen som ett musikaliskt instrument.

– Metoden är bland annat ett sätt att stärka den egna självkänslan och förbättra koordination och kroppsuppfattning. Vi får en praktisk tillämpning av metoden utifrån värdegrund som bland annat främjar gemenskap och integrationsarbete, säger Paula Eriksson, lärare och samordnare för skapande skola i Askersunds kommun.

Gruppen Batucadeiros har sitt ursprung i ett musiksocialt projekt i en förort till Brasiliens huvudstad Brasilia, där brist på resurser skapade idén att använda kroppen som musikaliskt instrument. Bodypercussion är numera huvudämnet i utbildningsverksamheten vid Instituto Batucar för barn och ungdomar mellan 5 och 21 år. Institutet har fått utmärkelser från bland annat Unicef Award för sitt arbete att via musik och kultur förbättra livskvaliteten för barn och ungdomar.

Utöver denna vecka samverkar Askersunds kommun, Region Örebro Län, Örebro Universitet samt Vivallaskolan i "Kultur och integration" som innebär en kompetensutvecklingsdag för länets pedagoger och lärare samt en offentlig föreläsning på Örebro Universitet med uppträdande av ensemblen Batucadeiros.

Kontakt: Sophie Rönnklint, telefon 0583-812 83, 070-662 12 12.

Uppdaterad: 2016-10-21