Utställning med kommunal konst

Skulpturen Plugghästen

Tisdagen den 8 november var det vernissage i Sjöängens konsthall för en utställning där delar av Askersunds kommuns konstsamling visas upp. Bland de verk som visas finns bland annat tavlor av kända askersundskonstnärer som Folke Dahlberg, Börje Sandelin och Hjalmar Trafvenfelt, men även andra länskonstnärer som Stellan Mörner, Walter Holmström och Ingela Agger finns representerade i utställningen som pågår till och med lördag den 12 november.

– Det här är konstverk som är tagna från vårt konstförråd och mycket av det är sådant som suttit uppe på exempelvis biblioteket och på kontor i lokaler som kommunens personal flyttat ur. Tanken är bland annat att personal ska kunna välja konst här till sina nya kontor här i Sjöängen, säger Annika Restadh, chef för kultur och aktivitet på Askersunds kommun.

Ett av verken som inte fick plats i själva konsthallen, utan står i foajén utanför, är Plugghästen av Basel Zamman, en konstnär med rötter i Syrien och bosatt i norra Örebro län. Verket är en skulpur gjord av armeringsjärn och ståltråd.

– Den har vi redan bestämt var den ska stå, den kommer att placeras ute på skolgården, precis nedanför konsthallen.

Plugghästen är en gåva från Munksjö Aspa Bruk (huvudsponsor), Skyllberg Industri AB, Lions, Rotary och Norra Vätterbygdens konst- och kulturförening. Ståltråden i skulpturen kommer från Skyllbergs Industri AB.

Uppdaterad: 2016-11-08