Askersunds kommun kan
bli årets samhällsbyggare

Sjöängen

För andra året i rad är Askersunds kommun nominerad till priset som Årets samhällsbyggare i Sverige av tidningen Dagens samhälle. Den här gången är det bygget av Sjöängen, bryggan mellan kunskap och kultur, som gett kommunen en nominering.

Det är tredje året som tidningen Dagens samhälle arrangerar Stora samhällsgalan, där ett av priserna som delas ut går till Årets samhällsbyggare. Det är tre nominerade i klassen och Sjöängen har alltså gett Askersunds kommun andra nomineringen i följd.

– Förra året var det för vårt projekt med laddplatser för elfordon via belysningsnätet som vi bedriver tillsammans med Vattenfall. Då nådde vi inte ända fram, men det hoppas vi förstås göra nu. Det är alltid roligt att få uppmärksamhet nationellt, inte minst för något som vi är så glada och stolta över som Sjöängen, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Sjöängen invigdes i sin helhet i november 2016 och rymmer bland mycket annat skola för årskurserna 6-9, bibliotek och stor salong med drygt 500 platser.

– Vi är ju själva väldigt nöjda med resultatet och det är förstås otroligt roligt att uppmärksammas på det här sättet, att ha chansen att utses till Årets samhällsbyggare. Men vi känner oss inte färdiga med Sjöängen, huset och dess verksamheter kommer att fortsätta utvecklas i många år framöver, säger kommunchefen Madeleine Andersson.

Priset till Årets samhällsbyggare delas ut på Stora samhällsgalan på Berns i Stockholm den 10 maj.

Utmärkelsen Årets samhällsbyggare går till ett framtidsinriktat projekt eller en nyskapande förändring som rör bostäder, energi, infrastruktur, social och/eller miljömässig hållbarhet. Inskickade bidrag har i år varit kommuner, företag, organisationer, kommunala bolag och verksamheter. Priset kan ges till en eller flera privata eller offentliga aktörer, tillsammans eller var för sig.

Läs mer om nomineringen här på Dagens Samhälles hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2017-04-20