Långsiktig satsning på
Åmmebergs badplats

Principförslag Åmmebergs badplats

De höga halterna av tungmetaller i sanden på strand och botten vid Åmmebergs badplats gör att flera åtgärder krävs för att badplatsen ska kunna hållas öppen på lång sikt. Askersunds kommun vill behålla den befintliga badplatsen och har börjat planera för åtgärder som ska möjliggöra säkert badande på lång sikt. De nödvändiga åtgärderna är dock så omfattande att kommunen av säkerhetsskäl avråder från bad sommaren 2017.

Våren 2016 gjordes mätningar på Åmmebergs badplats som visade på att halten av tungmetaller, som exempelvis bly, var hög i sanden på strand och botten. Därför hölls badplatsen av försiktighetsskäl stängd sommaren 2016. I mars 2017 var Arbets- och miljömedicin (AMM) vid Örebro universitet klara med sin riskbedömning av sanden på badplatsen och den visade på så höga halter av framförallt bly att man bedömer det som riskfyllt för främst barn och gravida kvinnor att vistas vid sanden.

Askersunds kommun har tillsammans med Zinkgruvan Mining anlitat konsultföretaget Sweco för att hitta en lösning som kan möjliggöra säkert badande på badplatsen även i framtiden. Swecos principförslag presenterades tillsammans med AMM:s riskbedömning på ett informationsmöte i Åmmeberg på tisdagskvällen. Förslaget består bland annat i att stranden täcks över och ersätts med gräs och att en strandskoning byggs ut mot vattnet. Dessutom föreslås att en fast brygga byggs som leder de badande ut på djupare vatten, där kontakten med botten minimeras, samt att det längst ut byggs en bassängdel med konstgjord botten där man exempelvis ska kunna hålla simskola.

– Den här processen är inte färdig, men det här är det principförslag som vi utgår från just nu. Men vi vill verkligen uppmana alla åmmebergare att tycka till om förslaget och komma med synpunkter och egna idéer. Det kom upp en hel del redan på mötet i tisdags som vi dokumenterat, men vi vill gärna ha in fler, säger Rasmus Torngard, kultur- och fritidschef i Askersunds kommun.

Kommunens mål var att göra det möjligt att hålla badplatsen öppen redan sommaren 2017, en ambition som man tvingats inse blir för svår att genomföra.

– Den första etappen av åtgärden, att täcka över stranden och göra en strandskoning, skulle kunna hinnas med i år. Men öppethållandet av badplatsen kräver även att en brygga anläggs. Den fasta brygga som föreslagits hinner vi inte bygga i år och en tillfällig flytbrygga är inte en godtagbar lösning av säkerhetsskäl, säger Rasmus Torngard.

Det formella beslutet om att hålla badplatsen stängd under sommaren 2017 väntas tas på kultur- och tekniknämndens nästa sammanträde i början av maj.

– Vår ambition är att ha en permanent lösning på plats någon gång under 2018, säger Rasmus Torngard

Har du synpunkter eller idéer när det gäller Åmmebergs badplats. Skicka e-post till: kultur.fritidsforvaltningen@askersund.se.

Bilden ovan är en illustration av det principförslag som Sweco tagit fram.

Uppdaterad: 2017-04-20