Årets Samhällsbyggare 2017: Askersunds kommun

Askersunds kommun är Årets samhällsbyggare 2017. Kommunchef Madeleine Andersson och kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S)

Askersunds kommun är Årets samhällsbyggare 2017! På onsdagskvällens Stora samhällsgala på Berns i Stockholm tilldelades en delegation från Askersund med kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) och kommunchefen Madeleine Andersson i spetsen priset, som delades ut av Örebro läns landshövding Maria Larsson.

Askersund var nominerad tack vare bygget av Sjöängen, bryggan mellan kunskap och kultur som invigdes i november 2016 och i juryns motivering tog man fasta på just det mötet:

”De har med visionär kraft visat att modernt byggande skapar såväl nya mötesplatser som en effektivare kommunal verksamhet. För styrkan att skapa en brygga mellan kunskap och kultur i ett hus fyllt med liv och rörelse under stora delar av dygnet.”

– Självklart är jag väldigt glad över det här priset, men framförallt är jag så stolt över att vi lyckats så otroligt bra med det Sjöängen, det är verkligen ett samverkansprojekt på hög nivå, säger Per Eriksson.

Kommunchefen Madeleine Andersson var också med på scenen och tog emot priset inför den fullsatta Stora salen på Berns salonger.

– Sjöängen har verkligen blivit den mötesplats som vi drömde om. Men vi är inte färdiga, verksamheten i huset kommer att utvecklas under många år framöver, säger Madeleine Andersson.

Stora samhällsgalan arrangeras av tidningen Dagens Samhälle och 2017 års upplaga var den tredje i ordningen. Övriga nominerade kandidater i kategorin Årets samhällsbyggare var Skövdebostäder och Lindbäcks bygg och rikshem. Utöver priset till Årets samhällsbyggare prisades även Årets samhällsentreprenör och Årets välfärdsförnyare, samt tre superkommuner i landet.

Under torsdagen den 11 maj firar vi priset med att flagga framför Rådhuset och Sjöängen i Askersund.

Uppdaterad: 2017-05-10