Klart med vinnarbilderna av Sjöängen

Vinnare fototävling, bild Anne Helgesson

Nu är de fem vinnarna utsedda i fototävlingen på temat ”Din bild av Sjöängen”. Första pris gick till Anne Helgesson för en bild (se ovan)  från den stora invigningen av Sjöängen i november 2016, som enligt juryn ”visar stort engagemang hos fotograf, artister och körmedlemmar”.

Fototävlingen pågick under våren och 40 av de bilder som lämnats in valdes ut av en jury från Askersunds fotoklubb till en utställning i Sjöängens konsthall. Utställningen pågick fram till den 28 juli och nu har juryn presenterat de fem fotografer som belönas med pris:

1) Anne Helgesson

2) Kim Bergqvist

3) Mats Bergman

4) Ove Danielsson

5) Johanna Jelmbark

Anne Helgessons vinnarbild är tagen under invigningen av Sjöängen i Stora salongen i november 2016 och juryn beskriver vinnarbilden så här:

”Äntligen är det klart, jubel och fest! En fin illustration av Sjöängen som nöjescentrum. Bilden visar stort engagemang hos fotograf, artister och körmedlemmar. Ljuskäglorna och glittret förstärker feststämningen.”

Tävlingen är ett samarrangemang mellan Askersunds kommun och Askersunds fotoklubb, där syftet alltså var att inspirera deltagarna till att i bild lyfta fram sin egen version av Sjöängen, Askersunds kultur- och kunskapscentrum som stod klart hösten 2016.

– En mycket fyndig idé, att utlysa en fototävling med anledning av invigningen av Sjöängen. Vi i Askersunds Fotoklubb är stolta över att ha fått vara med att arrangera tävlingen tillsammans med kommunen och dessutom fått bedöma bidragen, säger Jürgen Puls, som ingick i fotoklubbens jury.

De fem vinnarna belönas med biljetter till föreställningen ”Raskens - vi går dit vi vill” med Schtunk 123, som ges i Sjöängens stora salong i september. Vinnaren Anne Helgeson har skänkt alla sina inlämnade bilder till Sjöängen.

Det hölls även en tävling där utställningens besökare fick gissa vinnaren. Ingen hade dock prickat in vinnarbilden, så därför drogs en vinnare bland samtliga inlämnade bidrag: Ingegerd Adolfsson, Askersund, som även hon belönas med biljetter till Schtunk 123:s föreställning.

Utställningen är över, men vinnarbilderna kommer att finnas att se i Sjöängens foajé.

Vinnarbilderna plats 2-5 med juryns motivering:

Fototävling, bild Kim Bergqvist

2:a pris Kim Bergqvist: "Fotografen har lyckats framhäva byggnadens vackra linjer i ett behagligt ljus. Vägen och gatubelysningen leder blicken mot byggnaden på ett bra sätt.

Fototävling, Mats Bergman

3:e pris Mats Bergman: "En fin bild på vårt vackra och rymliga bibliotek med sin häftiga arkitektur. Här bor ljuset och kunskapen."

Fototävling, Ove Danielsson

4:e pris Ove Danielsson: "En mycket vacker och stämningsfull bild av 'Askersund, staden vid Vättern' (Alsen för oss som vet). Kamerans placering är ytterst välvald!"

Fototävling, Johanna Jelmbark

5:e pris Johanna Jelmbark: "En mycket välkomponerad bild som skiljer sig från dom övriga genom att sätta barnet i centrum. Handen mot fönstret gör bilden!"

Uppdaterad: 2017-08-01