Familjecentralen firar 10 år
med öppet hus 18 september

Familjecentralens personal

Nu i höst fyller Familjecentralen i Askersund tio år. Det firas bland annat med ett öppet hus för allmänheten den 18 september mellan klockan 9 och 16 i lokalerna vid vårdcentralen.

Det som började som ett tvåårigt projekt är nu sedan länge en permanent och uppskattad verksamhet som ständigt utvecklas.

Specialpedagogen Jan-Erik Eriksson och behandlingsassistenten Maria Ljungberg har varit med från starten 2007 på familjecentralen. Bakgrunden var att kommunrevisionen påpekat brister i samarbetet mellan barn- och utbildnings- och socialförvaltningarna och lösningen blev Familjecentralen.

– Vår uppgift är att samverka och jobba förebyggande. Nu, efter tio år har Familjecentralen blivit en naturlig mötesplats för många familjer i Askersunds kommun, säger Maria Ljungberg.

Jan-Erik och Maria fick efter något år sällskap av socionomen Gullvi Lönnström och genom åren har ytterligare personal anslutit. Från och med i höst arbetar sex personer helt eller delvis på Familjecentralen.

– Vi har utvecklat verksamheten hela tiden, alltid efter önskemål från familjerna som kommer hit. Nytt för i år är till exempel babycaféerna som vi haft på torsdagar, där vi bland annat haft spädbarnsmassage, säger Gullvi Lönnström.

En viktig grund i Familjecentralens verksamhet är den öppna förskolan, som hålls två dagar i veckan och är öppen för alla som bor i Askersunds kommun.

– Det gör att vi kommer i kontakt med familjer som kanske inte skulle ha sökt sig till oss annars. Om man sitter här medan barnen leker är det enkelt att börja prata med oss och kanske ta upp något man funderat på, säger Jan-Erik Eriksson.

Han tror att en av framgångsfaktorerna från början för Askersunds familjecentral var att man riktade sig även till familjer med äldre barn.

– När vi startade hade de flesta familjecentraler i grannkommunerna sexårsgräns. Vi satte gränsen vid 16 år och nu har vi 18 år. Det har spridit sig, nu har fler kommuner högre åldersgräns, säger Jan-Erik.

Familjecentralen har ända sedan starten funnits i samma byggnad som vårdcentralen, de senaste åren på andra våningen, precis ovanför mödra- och barnavårdscentral. Och måndagen den 18 september är alltså alla intresserade askersundare välkomna till Familjecentralen när det är öppet hus hela dagen.

– Vi hoppas förstås att många kommer och vill prata med oss. Och så bjuder vi på fika förstås, säger Maria Ljungberg.

Uppdaterad: 2017-09-11