Solceller på plats och
batterilagret igång på Sjöängen

Andreas Svahn bockar av Soldrift Sjöängen

I fredags invigdes projektet Soldrift Sjöängen i Askersund. Invigningstalare var Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, VD:n för Vattenfall Distribution Annika Viklund och regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) stod för själva avbockningen.

Batterilager, elbilsladdning och 374 solpaneler kopplas samman när Askersunds kommun satsar på miljövänlig el och ny teknik.

Projektet startade i januari och drivs av Askersunds kommun, Vattenfall och Sustainable Innovation med bidrag från Energimyndigheten.

- Det glädjer oss att vårt miljöengagemang uppmärksammas och framförallt att den nya tekniken kan testas där så många invånare kan ta del av den i allt från undervisning till konferenser med mer. Vi hoppas så klart att fler kommuner ser fördelarna med den nya miljötekniken och vill ta efter, säger Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Askersund.

Under våren och sommaren har många entreprenörer arbetat för att få allt på plats och förutom att producera solel så bidrar projektet till att utveckla kunskap och praktisk erfarenhet av energilagring, styrning och optimering av energiflöden. Praktisk erfarenhet av detta är mycket värdefullt nu när hela Sveriges energisystem håller på att ställa om till mer vind och sol i systemet, och en av anledningarna till att Energimyndigheten är med och finansierar projektet.

Projektet pågår till november 2018 och är en fullskalig pilotinstallation som drivs av Askersunds kommun, Sustainable Innovation och Vattenfall med bidrag från Energimyndigheten.

Uppdaterad: 2017-10-09