Askersund nominerad till Årets nyföretagarkommun - igen!

Tummar upp

För andra året i följd är Askersunds kommun nominerad till titeln Årets nyföretagarkommun. Bakom utmärkelsen, som delas ut för 13:e året i rad, står företaget Visma och organisationen Nyföretagarcentrum.

– Det är jättekul att så många vågar och vill satsa på att starta eget företag i vår kommun, säger Sofia Fredriksson, näringslivsutvecklare i Askersunds kommun.

Övriga sju nominerade kommuner är Vaxholm, Varberg, Kävlinge, Strängnäs, Sotenäs, Leksand och Kiruna. Askersund är den enda av kommunerna som var nominerad även förra året. Kommunerna har nominerats utifrån hur många nya företag som startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017. En jury med representanter från Visma och Nyföretagarcentrum har dessutom bedömt kommunernas arbete för att hjälpa lokala entreprenörer att starta nya företag.

– Vi vill uppmärksamma kommuner som på olika sätt inspirerar och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar om ett eget företag. Ett starkt nyföretagande är ett tydligt tecken på att man har lyckats med det, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum, som hjälper företagare med råd och vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

Vinnaren av de åtta nominerade kommunerna tilldelas en prissumma på 100 000 kronor som ska användas för att stärka lokala entreprenörer. Prissumman delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och nyanlända.

Årets nyföretagarkommun 2017 utses den 10 november på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö.

I förra veckan presenterade kreditupplysningsföretaget Syna sin ranking över i vilka kommuner företagen nyanställer mest. Där hamnade Askersund på en sjätte plats av landets 290 kommuner.

Uppdaterad: 2017-10-26