Askersunds kommun -
tredje grönast i landet enligt LRF

Askersunds kommun är Sveriges tredje grönaste kommun enligt organisationen LRF. Det är första gången som LRF gör listan, som toppas av Varberg.

Jan Lundberg, LRF:s kommungruppsordförande i Askersund, är glad över att målinriktat arbete ger resultat.

- Vi i LRF har nu i tjugo år varit med och träffat kommunens toppolitiker och näringslivschef tillsammans med företagare, handel och storföretag sex gånger om året. Det är lite unikt med det här nära samarbetet, men det är också en av förklaringarna till att Askersund kommer så högt i så många olika rankingar. Jag tror att det här är den femte utnämningen bara det här året, säger Jan Lundberg i ett pressmeddelande.

LRFs 140 000 medlemmar representerar 70 000 företag inom 63 olika landsbygdsnäringar. I varje kommun tar politiker och tjänstemän en rad beslut som påverkar möjligheten att driva företagsamhet inom det gröna näringslivet.

En viktig fråga som Askersunds kommungrupp är engagerade i just nu är var det är lämpligt att hitta ny industrimark eftersom kommunen expanderar och har slut på lämplig mark.

- Från LRFs sida för vi fram att vi vill göra långsiktiga affärer, att på förhand veta vilken mark som kommer att tas i anspråk, och det lyssnar man på, säger Jan Lundberg.

Sveriges tio grönaste kommuner enligt LRF:s medlemmar:

Varberg, Grums, Askersund, Ödeshög, Arboga, Ydre, Mönsterås, Kalmar, Tomelilla och Vingåker.

Uppdaterad: 2017-12-05