Askersunds kommun klättrar på
Svenskt Näringslivs ranking

Länskarta med ranking

Askersunds kommun klättrar 47 placeringar upp till plats 131 i Svenskt Näringslivs årliga ranking, som mäter företagsklimatet i landets 290 kommuner. Utöver Askersund är det bara Hallsbergs kommun i Örebro län som går framåt i undersökningen jämfört med förra året.

Sofia Fredriksson, näringslivutvecklare i Askersund är positiv till utvecklingen i kommunen och ger sin syn på vad som gjorts och är på gång.

– Vi har ett väldigt engagerat näringsliv som verkligen brinner för Askersund. Vi har lagt mycket krut på dialog öppenhet och transparens för att stärka samarbetet ytterligare. Det har bland annat mynnat ut i ett utkast till nytt näringslivsprogram där vi är tydliga med roller, prioriteringar och ansvarsområden så att alla ska veta vad som gäller framöver och vad som krävs för att nå dit vi gemensamt vill. Vi kommer att lägga fokus på tre områden, företagsklimat, kommunikation och kompetensförsörjning, säger Sofia Fredriksson.

Det är Sydnärkekommunerna som dominerar i toppen i Örebro län. Lekeberg, Laxå och Kumla utgör topp 3, medan Askersunds klättring innebär en fjärdeplats på rankingen av länets 12 kommuner.

– Vi är glada över att vi går framåt, men det här är bara ett steg på vägen. En tydlig tendens som vi ser i resultatet för vår kommun är att företagare och politiker är närmare varandra än någonsin tidigare när det gäller det sammanfattande omdömet. Undersökningen är dessutom betydligt mer omfattande än bara själva rankingen och innehåller mycket material som vi kommer att ha stor nytta av i det fortsatta arbetet. Vi är tacksamma för att så många av kommunens företag svarar på enkäten och hjälper oss att bli bättre tillsammans, säger Sofia Fredriksson.

Solna försvarade sin position som etta på Svenskt Näringslivs ranking. Det är tolfte året i rad som Solna toppar listan.

Uppdaterad: 2019-09-25