Du som har antikroppar mot covid -19 kan besöka närstående på vård- och omsorgsboende

Tvättar händerna

Från måndag 27 juli kan anhöriga och bekanta som har antikroppar mot coronaviruset besöka sina närstående som bor på Askersunds kommuns vård- och omsorgsboenden. Det här är ett undantag från det generella besöksförbudet som har funnits sedan i våras.

Vi vet att många saknat att ha kontakt med sina närstående, något som har varit nödvändigt för att begränsa smittspridningen och skydda de boende. För att du med antikroppar ska kunna komma på besök gäller följande:

• Du ska ha gjort ett antikroppstest, där resultatet visar att du har haft covid-19 (resultatet är ”positivt”). Testet och provresultatet får inte vara äldre än sex månader. Testet ska uppfylla Folkhälsomyndighetens krav, vilket innebär att resultat från så kallade självtester inte är giltiga.
  • Du behöver boka tid för besöket. Det gör du genom att ta kontakt med enhetschefen vid det boendet där din närstående bor. Bokningar kan endast göras på vardagar, besök kan ske alla veckans dagar.
  • Personalen möter upp och visar var det finns handsprit, även personer som har antikroppar kan ha tagit i något där det kan finnas smitta.
  • Varken du eller den du ska besöka behöver ha visir eller munskydd.
  • Besöken ska ske utomhus, på anvisad plats (utan plexiglasväggen). Undantagsvis kan besöken ske inomhus, i den boendes egen lägenhet. Gäller inte vid korttidsboendet Syrenen där alla besök sker utomhus.

Välkommen att höra av dig till enhetschefen vid det aktuella boendet om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Informationen ovan skickas under vecka 31 ut via post till en anhörig per brukare som bor på något av Askersunds kommuns särskilda boenden.

Uppdaterad: 2020-07-27