Årets företagare 2016

Årets företagare 2018

Familjen Andersson, Bertil Andersson i Hammar Åkeri AB

Utmärkelsen Årets företagare är instiftad av organisationen Företagarna och delas ut i samarbete med landets kommuner. I Askersunds kommun finns även LRF och Askersund i Centrum med i juryarbetet. Efter genomgång av de nomineringar som kommit in 2018 har familjen Andersson, Bertil Andersson i Hammar Åkeri AB tilldelats utmärkelsen.

Priset delades ut i samband med Askersunds 375-års jubilum 13 april. Blommor och diplom var de fysiska bevisen för utmärkelsen. I samband med utdelningen fick familjen Andersson även en gåva av 2017 års "Årets företagare" Peter Letskog, ÅV Bygg i Åsbro AB som gratulerade.

Familjen Andersson har drivit åkeri sedan slutet av 50-talet då farfar Bertil Andersson startade verksamheten med en första skogsbil. Verksamheten har haft en stadig tillväxt och idag finns 21 bilar och 40 anställda i företaget. Verksamheten består i huvudsak av olika transporter, alltifrån lysrör, malm, glas och dynamit. Nyligen har de även investerat i ny maskinhall, tvätthall samt kontor med personalrum.

 

Juryns motivering:

”En verksamhet som startade i skogen i slutet av 50-talet,

Har utvecklats på många sätt inte minst personal- och lastbilsantalet.

Här lastas glas, malm och dynamit dagarna i ända,

Ny maskinhall, kontor och tvätt är nyss byggda så vad ska härnäst hända?

Till Årets företagare 2018 utbrister vi i hyllningskörer,

Och firar familjen Andersson, ett gäng sanna entreprenörer”

 

Vi gratulerar familjen Andersson till utmärkelsen!

 

För att se tidigare års "Årets företagare": klicka på länken till höger.

Årets företagare 2019

Nu är det dags att nominera till "Årets företagare 2018". Det görs enklast genom att fylla i uppgifter i formuläret nedan. Vi vill ha din nominering senast 17 mars 2019.

Kriterierna för att komma i fråga för utmärkelsen är:

 • Äga & Driva
  Inneha ett betydande ägande av företaget. Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
 • Ledare & Förebild
  Genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare. Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 • Kreativitet & Innovation
  Visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras. Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
 • Lönsamhet & Tillväxt
  Ha uthålligt god lönsamhet. Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
 • Formella krav
  Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.Kriterierna är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2018-06-14