Coronainformation till företagare

Tvätta händerna

Askersunds kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På den här sidan samlar vi och uppdaterar information och länkar om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 som berör dig som företagare!

Vi på Askersunds kommun finns på plats för att stötta eller vara bollplank till dig som företagare. Har du som företagare frågor eller är i behov av vägledning?  Välkommen att kontakta Sofia Fredriksson, Näringslivsutvecklare Askersunds kommun. Telefon 0583-810 30 alt e-post sofia.fredriksson@askesund.se.

Följ länkarna för att hålla dig kontinuerligt uppdaterad.


Samlad information från Askersunds kommun

Bedömning samhällsviktig verksamhet

2020-04-06: Vi får många frågor från företag om hur vi som kommun bedömer samhällsviktigt verksamhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en föreskrift MSBFS 2020:3 och allmänna råd MSBFS 2020:4 som riktar sig till er som verksamhetsutövare vid händelse av att regeringen fattar beslut om skolstängning enligt Lag (2020:148) om tillfällig stängning av verksamheter på skolområdet vid extraordinära händelser i fredstid. Under dokument samt härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du en sammanfattning samt fördjupande länkar för hur ni ska göra bedömning om ni bedriver samhällsviktig verksamhet. OBS! Du som företagare behöver inte anmäla att din verksamhet är samhällsviktig till din kommun.

Möjlighet att öppna uteservering tidigare

2020-03-25: Ett nytt beslut gör det möjligt för dig som är restaurangägare att öppna uteservering redan från och med 25 mars, betydligt tidigare än ordinarie datum. Askersunds kommun vill underlätta för restaurangbranschen med anledning av coronavirus.

Ett undantag för 2020 gör det möjligt att tillåta markupplåtelse för uteserveringar i kommunen från och med 25 mars. Du som är näringsidkare och redan har ett löpande tillstånd, eller har sökt tillstånd med start senare i år, måste själv kontakta Polismyndigheten och få ett tillägg i ditt befintliga beslut som möjliggör tidigare öppning.

Mer information gällande markupplåtelse och ansökan hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Askersund, Laxå och Lekeberg underlättar för företagen

2020-03-18: Med anledning av det nya coronaviruset kan Sydnärkes miljöförvaltning hjälpa lokala företag genom att senarelägga fakturering av vissa årsavgifter. Avstämning kommer att ske med de företag där tillsyn är planerad och som finansieras av årsavgifterna.

Företag som inte berörs av Covid-19, till exempel vindkraftsparker, faktureras som vanligt.

Sydnärkes Miljöförvaltning är gemensam för Laxå, Askersund och Lekeberg och de tre kommunerna har tillsammans kommit fram till denna lösning.

Även när det gäller andra kommunala avgifter kan Askersunds kommun ge anstånd till företag. Om behov finns är företagare välkomna att höra av sig till kommunen.

Vi är medvetna att detta inte är lösningen på företagens problem men vi hoppas att det kan bidra till att göra företagandet lite lättare just nu.

Kontaktpersoner:

Sydnärkes miljöförvaltning: Lars Viitanen, miljöchef, 0584-47 34 07

Askersunds kommun: Sofia Fredriksson, näringslivsutvecklare, 0583-810 30

Företagsjouren

Telefon 019-602 99 00 eller e-post foretagsjouren@regionorebrolan.se, Öppettider vardagar 9-12 och 13-16

Nu stärker Region Örebro län upp rådgivningen till företag och startar Företagsjouren för små- och medelstora bolag som är påverkade av Coronavirusets effekter. Detta är ett komplement och resursförstärkning till den hjälp du även kan få från kommunen!

Via Företagsjouren kan du som företagare få information om möjligheter till finansiering, stöd, rådgivning och slussning till de aktörer i länet som jobbar professionellt på daglig basis med att stötta bolag!


Samlad information från myndigheter


Finansiering och rådgivning

Almi Företagspartner

Är du i behov av att söka finansiering, amorteringsanstånd eller rådgivning för ditt företag så finns information och kontaktuppgifter till Almi Företagspartner härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företagsstöd via Region Örebro län

Hos Region Örebro län kan du som ska starta eller redan driver ett företag söka stöd för att utveckla och expandera din verksamhet. Företagsstöd kan bland annat sökas för olika investeringar och konsultinsatser. Läs mer på Region Örebro läns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Timbanken.se

Timbanken erbjuder ditt företag gratis affärsutveckling inom fem affärsområden. Du väljer en affärsrådgivare som ger dig råd hur du kan att utveckla ditt företag. De affärsområden du kan få hjälp inom är:- Affärsplan, affärsstrategi och affärsutveckling
- Ekonomi, avtal och juridik
- Marknad, sälj, sociala medier och varumärkesarbete
- Digitalisering och IT
- Ledning, organisationsutveckling och HR
Läs mer på timbanken.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bolagsstämmor

Tiden då många företag ska ha bolagsstämma närmar sig. Här hittar du Bolagsverkets frågor och svar vad små- och medelstora bolag bör tänka på. Det finns lagkrav på att ordinarie bolagsstämma måste genomföras på något vis, samt att den, enligt aktiebolagslagen, måste äga rum på orten där bolagets styrelse har sitt säte. Läs mer på Bolagsverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Företagarna

Organisationen Företagarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har samlat artiklar som berör corona-epidemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Tänk källkritiskt

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Information om det nya coronaviruset på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats finns svar på de vanligaste frågorna om covid 19 och om smittspridning.

krisinformation.selänk till annan webbplats finns information från ansvariga myndigheter om det nya coronaviruset covid-19.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 om du har frågor om coronaviruset covid-19.

Utrikesdepartementet har reserekommendationer till resenärerlänk till annan webbplats

Information in other languages

You can find information both in English and other languages as well as frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s websitelänk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter företagsjouren

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2020-07-06