Fritidsmagasinet öppnar den 4 juni vid kulturhuset Sjöängen

På tisdag i nästa vecka slås dörrarna upp till Fritidsmagasinet, ett pilotprojekt som drivs av Askersunds kommun. Här kommer kommuninvånarna kunna låna utrustning gratis för olika typer av utomhusaktiviteter.

I ett litet hus bakom kulturhuset Sjöängen i anslutning till en stor gräsmatta med utsikt över sjön Alsen har hyllor monterats och fyllts med fritids- och sportartiklar. Målet är att på ett lekfullt sätt uppmuntra kommuninvånarna till ökad rörelse och att utforska möjligheterna för en rolig och aktiv fritid.

– Det ska vara enkelt att röra på sig och här kan alla låna och testa nya saker, säger ungdomscoach Anton Tannerstad som skruvat hyllor och varit med och planerat för den nya verksamheten.

Utrustningen lånas med inloggning via Bank-ID och på så sätt säkerställs trygg hantering av materialet. Man har bland annat inspirerats av obemannade livsmedelsbutiker. Låntagaren ansvarar för att återlämna utrustningen till hyllan.

Fritidsmagasinet erbjuder allt ifrån kubbspel och discgolf till plockepinn och volleyboll.

– Invånarna kan låna saker och använda på intilliggande gräsmatta. Är det något som saknas för utlån får man gärna ta kontakt med oss. Vi hoppas att mer utrustning kommer finnas på plats för utlån framöver, berättar fritidsutvecklare Simon Elgbratt.

Det är fritidsutvecklare Ann-Kristin Olsson, som kommit på idén och nu är det dags att sjösätta den!

– Det här är som sagt en pilot, säger fritidsutvecklare Ann-Kristin Olsson. Vilket innebär att vi testar det här konceptet i Askersund och faller det väl ut hoppas vi på att genomföra det på fler orter i kommunen.

Mycket av utrustningen är inköpt med kommunala medel men vissa föreningar kommer också låna ut aktivitetsprylar. Föreningen Skärgår’n Skate & Scoot kommer exempelvis låna ut skateboards och hjälmar.