Feriepraktikanter testar vård- och omsorgsyrken i kommunen

Sedan många år tillbaka erbjuder Askersunds kommun feriepraktik för ungdomar året de fyller 17 år. Förra året inledde socialförvaltningen en satsning där ungdomar som går på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet får extra lång praktik, sex veckor i stället för tre, och lite mer betalt, något som fått en fortsättning i år.

– Det här är ett sätt för oss att arbeta med långsiktig kompetensförsörjning, att uppmuntra de som läser till undersköterska och ge dem goda möjligheter att få lära sig mer om vårdyrkena, säger Niina Iinatti (M), ordförande i socialnämnden.

Matilda Sandström-Fälth och Clara Jansson ska båda börja andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Alléskolan till hösten.

– Jag gör min första vecka av sex på Borgmästargården, men jag hade feriepraktik inom vården även förra sommaren. Jag tycker att man lär sig mycket om bemötandet, framför allt när det gäller de dementa. Som feriepraktikanter får man inte göra alla sysslor, men man lär sig mycket genom att titta, säger Clara Jansson.
Matilda är inne på sin fjärde arbetsvecka av totalt sex på Syrenen.

– Det är väldigt lärorikt med feriepraktiken. Det är bra att få testa det man utbildar sig till och känna att man hamnat rätt.

Det är inte bara ungdomar som går vård- och omsorgsprogrammet som har feriepraktik inom vård och omsorg i Askersund. Vilma Andersson-Smångs ska börja lantbruksprogrammet på gymnasiet till hösten, men tycker att feriepraktiken inom daglig verksamhet har gett mersmak.

– Längre fram tänker jag söka mig till försvaret, gärna som sjukvårdare och då kan det här vara en bra erfarenhet, säger Vilma.

Totalt har tio elever på vård- och omsorgsprogrammet feriepraktik inom socialförvaltningen i Askersunds kommun den här sommaren.