Essitys gåva lyfter Kulturhuset Sjöängens entré

Du har kanske sett sofforna vid den norra av Kulturhuset Sjöängens entréer? Sedan i början av juni ramar två mycket rejäla soffor i betong och trä in entrén tillsammans med två stora blomsterarrangemang. De senare är kommunens egna, men bänkarna har skänkts till kommunen av Essity, vars logga även pryder sidorna på bänkarna.

– Vi har länge tyckt att det har sett lite tomt ut här vid entrén, så när Essity kom med sin förfrågan nappade vi direkt, de passar utmärkt här, säger Daniel Eriksson, förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid på Askersunds kommun.

Tillverkade av UF-företag

Sofforna är tillverkade av företaget Limelight, som när de tillverkades var ett UF-företag, men nu håller på att ombildas till ett AB. Genom kontakter kom Stefan Klingberg, tillförordnad projektchef på Essity i kontakt med Irma Julher och Linnea Kåberg Wedell, som driver Limelight och bänkarna med Essity-loggan blev verklighet.

– Vi har jobbat med att visa upp oss mer lokalt för att fler ska känna till Essity och då passade de här bänkarna in bra bland våra övriga insatser. Sedan tidigare sponsrar vi bland annat stipendier till Sjöängsskolans elever, säger Tina Bejerstrand, som arbetar med internkommunikation på Essity.

– Det är viktigt för oss att folk känner till oss lokalt, inte minst när det gäller framtida rekrytering av personal. Och då är ju placeringen vid en skola förstås perfekt, säger Stefan Klingberg.

– Dessutom är det ju väldigt många andra som kommer till byggnaden, vi tar emot tusentals besökare från kommunen och angränsande kommuner här på Kulturhuset Sjöängen varje år, säger Daniel Eriksson.

Irma och Linnea fick bekräftelse direkt på att bänkarna var välkomna tillskott vid Sjöängens entré.

– Redan när vi placerade ut dem i juni kom det fram en äldre kvinna till oss och sa att det här var välkommet, säger Irma.

Startade i gymnasiet

Hon och Linnea startade Limelight som ett UF-företag inför sista året på gymnasiet och efter att ha listat en rad idéer kom till fram till att hållbara viloplatser med plats för marknadsföring skulle vara deras grej.

– Vi har känt varandra sedan åttan och vi har tagit väldigt mycket promenader tillsammans. Då reagerade vi på att vi inte tyckte att det fanns tillräckligt med viloplatser, så det var bakgrunden till att vi fick idén.

Hållbarheten står i fokus för deras företag. Betongen som används får de från ett företag som tar tillvara överbliven betong och häller den i de formar som Linnea och Irma själva designat för möblerna. Träet är överblivet spillvirke.

– Dessutom är vi noga med att materialet är lokalproducerat, till de här sofforna kommer råvarorna från Örebro, Hällabrottet och Hasselfors, säger Irma.