Information om coronaviruset

Tvättar händerna

Askersunds kommun följer aktivt händelseutvecklingen när det gäller det nya coronaviruset covid-19. Våra verksamheter följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsenhet ger.

Onsdagen den 4 mars bekräftade Region Örebro län att en person i tonåren boende i länet testats positivt för coronaviruset. Personen har varit i norra Italien.

Torsdagen den 5 mars rapporterade regionens smittskyddsenhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att den smittspårning som omedelbart genomfördes visat att tonåringen som har testat positivt för coronasmitta inte har varit i sin skola under den tid som personen bedömts smittsam. Det är därför inte aktuellt med någon provtagning eller andra åtgärder kring elever eller personal på skolan.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns någon anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan. Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest. Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids behöver alltså inte stanna hemma, men bör vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska eleven eller personalen vara hemma och 1177 Vårdguiden kontaktas via telefon

Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns svar på de vanligaste frågorna om covid 19 och om smittspridning.

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information från ansvariga myndigheter om det nya coronaviruset covid-19.

Information om när man ska kontakta sjukvården finns på 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 om du har frågor om coronaviruset covid-19.

Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta

*En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

*Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

*Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

*Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Uppdaterad: 2020-03-09