Balansera mera - kampanj vecka 40

En äldre kvinna som balanserar med stöd av en äldre man

Fallolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Varje år dör drygt 1 000 personer.

Den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag. I samband med den dras årets nationella kampanjvecka Balansera mera igång. Kampanjen pågår mellan den 28 september och 4 oktober, vecka 40.

Socialstyrelsen har för femte året i rad regeringens uppdrag att ta fram och genomföra en informationssatsning för att förebygga fallolyckor. Årets material bygger vidare på tidigare års arbete och vidareutveckling av det. En stor del av arbetet är normalt de aktiviteter som anordnas regionalt och lokalt, exempelvis brukar en seniorfestival arrangeras under vecka 40 i Askersunds kommun. På grund av den pågående pandemin hänvisar vi år år till digitala aktiviteter, se länkar längst ner på denna sida. Under vecka 40 kommer vi publicera fler artiklar på hemsidan som en del i kampanjen.

Teman i år är mat, motion och medicin:

• Mat – Äta näringsriktigt för att behålla muskelstyrka och balans. Det handlar om vad vi äter och dricker och vilka näringsbehov som ökar i takt med stigande ålder.
• Motion – Balans- och styrketräna för att få bättre balans. Balans- och styrketräning i kombination minskar risken för fall.
• Medicin – Vissa läkemedel kan påverka balansen. Det är viktigt att veta hur mediciner fungerar.

Broschyr från Socialstyrelsen med tips för att förhindra fallolyckorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det finns många enkla saker som äldre kan göra för att förebygga fall.
Fler exempel på det finns i resten av kampanjmaterialet, som bland annat består av filmer, affischer, broschyrer och bildspel som alla kan laddas ner:

Informationsmaterial för att förhindra fallolyckorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2020-09-24