Balansera mera-kampanjen vecka 40 - Hitta balansen i medicinskåpet

Äldre kvinna får hjälp att hålla balansen av äldre man

Vissa mediciner ökar risken att falla, till exempel genom att de gör dig trött eller yr. Därför är det viktigt att du vet hur dina mediciner fungerar – dels var för sig, dels i kombination med varandra. Fråga din läkare eller på apoteket. Det är särskilt viktigt om du får läkemedel från fera olika läkare.

Mediciner omsätts olika i kroppen beroende på ålder

Med stigande ålder förändras kroppens sätt att bryta ner och utsöndra läkemedel. Mediciner kan dröja sig kvar längre i kroppen hos en äldre person än hos en yngre. Det kan i sin tur leda till att läkemedlets effekt sitter i längre, men också till att mängden läkemedel i kroppen blir för hög. Kroppens organ är också ofta mer känsliga hos äldre, och man kan därför lättare få biverkningar av olika slag som ökar risken för att falla.

Vissa läkemedel ökar fallrisken

Lugnande och ångestdämpande läkemedel ökar risken för fall, liksom läkemedel som används mot depression och sömnmedel. Även starka smärtstillande läkemedel som morfin (inklusive morfinplåster) ökar fallrisken, liksom en del mediciner vid hjärt- och kärlsjukdomar. Om du använder flera av dessa läkemedel samtidigt kan risken för fall öka ytterligare. Alkohol kan förstärka effekten av många läkemedel, framför allt de läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet. Exempelvis sömnmedel och smärtstillande morfinpreparat i kombination med alkohol ökar risken för fall betydligt.

Fråga läkaren om dina läkemedel

Många studier bekräftar att läkemedel kan vara orsaken till att äldre personer faller och skadar sig. Fråga din läkare om medicinen du fått kan ge biverkningar som kan påverka din balans. Här får du några frågor som du kan ställa till din läkare om dina mediciner:

 • Varför behöver jag den här medicinen?
 • Hur länge ska jag ta medicinen?
 • Är det något särskilt jag ska tänka på när jag använder medicinen?
 • Ökar medicinen risken för att jag ska falla, till exempel genom att jag blir yr?
 • Kan medicinen öka risken att jag faller om jag tar den tillsammans med andra läkemedel?
 • Finns det någon annan behandling jag kan få än läkemedel?
 • Finns det andra läkemedel som kan vara bättre för mig än de jag tar?
 • Jag har flera olika mediciner – kan jag få en läkemedelsgenomgång?
 • Jag har gått ner i vikt. Behöver min medicinering ändras?

Var inte rädd för att uppfattas som ”besvärlig”. Det handlar om din kropp och din hälsa och du har rätt att fråga om sådant som du undrar över.

Du kan också fråga på apoteket

När du hämtar din medicin på apoteket kan farmaceuten svara på frågor om biverkningar, ge råd om vad du behöver vara uppmärksam på och gå igenom din läkemedelsanvändning. På många apotek kan du också boka tid för en läkemedelsrådgivning. Det är dock en läkare som beslutar om din medicinska behandling. Här får du tips på frågor som du kan ställa till farmaceuten:

 • Är någon av mina mediciner olämplig för mig som äldre?
 • Kan några av mina mediciner påverka varandra?
 • Kan någon av mina mediciner, enskilt eller i kombination med andra, öka risken att falla?
 • Kan jag få råd och hjälp av apoteket om jag har svårt att ta en medicin?
 • Apoteket byter ibland mina mediciner till andra sorter med andra namn och ibland annat utseende. Hur ska jag göra för att veta vilken som är vilken och undvika att ta dubbelt?

Var uppmärksam på effekten av dina mediciner

Försök att lägga märke till hur du påverkas av dina mediciner. Anteckna gärna när du börjar med ny medicin. Anteckna också om du märker några symptom som du tror kan vara biverkningar, till exempel att du blir yr, illamående eller känner något annat obehag. Det är viktigt att du berättar om sådana upplevelser för din läkare. Kanske behöver läkaren ändra doseringen eller byta ut något läkemedel. Berätta också för din läkare om du använder några receptfria läkemedel, eller tar några naturläkemedel eller tillskott. Med hjälp av anteckningarna är det lättare att se om det kan finnas något samband mellan medicinen och dina upplevelser.

Lista på läkemedel som bör undvikas till äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2020-10-01