Orange Day 25 november -
orange flagga och digital föreläsning

Orange flagga vid Askersunds rådhus

Den 25 november infaller Orange Day som är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Under hela vecka 48 kommer vi därför flagga orange på flera håll i kommunen.

Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FNs generalförsamling år 1999. Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare.

Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Digital föreläsning i Askersund 25 november

I Askersund uppmärksammas Orange Day med en digital föreläsning av Mia Rosengren om våld i nära relationer. Föreläsningen bygger på egen erfarenhet där lyssnaren får följa med på en resa från början till slut på ett två-årigt förhållande med psykisk och fysisk misshandel.

Föreläsningen ger kunskap om varningstecken i tidigt skede och normaliseringsprocessens makt och den stora och vanligaste frågan ”Varför stannade du?” besvaras.

Mer information om föreläsningen finns på Visit Askersunds hemsida. Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2020-11-23