Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Tvättar händerna

Folkhälsomyndigheten har nu förändrat rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet. Förändringen innebär att även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas göra.

Covid-19-pandemin har inneburit stora påfrestningar för skolverksamheter, som har arbetat hårt med att anpassa verksamheten för att minska risken för smittspridning.
Folkhälsomyndigheten har nu gjort en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning:

Även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten betonar att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen, kvarstår. Personal i för- och grundskola löper inte heller högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2020-12-01