Nu är byggstarten av nya Närlundaskolan avbockad!

Johanna Thomas, Ellis Åkerbrant Grahm och Johanna Martin

Nu under vecka 17 inleds byggarbetet på allvar med den nya Närlundaskolan i Askersund. På måndagen hölls en traditionsenlig avbockning i anslutning till byggområdet, där två blivande elever på nybygget tillsammans fick bocka av byggstarten.

Den helt nya delen av Närlundaskolan ska vara färdig att tas i bruk lagom till höstterminen 2022 och då kommer William Karlsson och Ellis Åkerbrant Grahm, som just nu går i trean, börja femte klass i de helt nya lokalerna. På måndagen var de högst delaktiga att lansera byggstarten, med att tillsammans måla en bock, Askersunds kommun sätt att markera början och slut på större byggprojekt.

Med på avbockningen var även barn- och utbildningsnämndens ordförande Johanna Martin (M) och hon riktade sig till de blivande eleverna.

– Att ni och alla barn får en bra utbildning är ett av de viktigaste uppdragen som politiken har. Den här nya skolan är till för er framtid. Ni och era kamrater kommer inte bara få gå i en nybyggd skola, ni kommer även få se den växa fram under byggtiden, säger Johanna Martin.

Närlundaskolans rektor Johanna Thomas ser förstås fram emot de nya lokalerna.

– Jag är glad och stolt över att Askersunds kommun satsar på barn och unga och skapar förutsättningar för att alla barn ska få det stöd och den stimulans de behöver. Vi ser fram emot när det är dags att flytta in, säger Johanna Thomas.

Den nya skolbyggnaden kommer att byggas i två plan som omfattar totalt cirka 6 000 kvadratmeter. En del kommer att innehålla lokaler för undervisning för elever i mellanstadiet. I den andra delen byggs skolmatsal och kök i bottenplan och lokaler för administration på ovanvåningen. I första etappen ingår även renovering av skolans idrottshall.

– Nu är vi igång på allvar med den här om- och tillbyggnationen som ska modernisera Närlundaskolan och göra plats för fler elever, säger Lars Johansson, projektledare för bygget på Askersunds kommun.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2021-04-27