Siffrorna pekar uppåt för företagsklimatet i Askersunds kommun

Tummen upp

Utvecklingen av företagsklimatet i Askersund har varit positiv de senaste åren enligt resultatet av Svenskt Näringslivs undersökning, som presenterades tidigare i veckan. Nu är det sammanfattande omdömet det näst högsta i Örebro län efter Ljusnarsberg. Betyget 3,7 på den 6-gradiga skalan är det högsta för Askersund sedan undersökningen startade för 20 år sedan.

Det är inte bara det sammanfattande omdömet som får högre betyg. Företagen sätter genomgående högre betyg inom alla de områden som mäter företagsklimatet i undersökningen. Askersund ligger dessutom över riksgenomsnittet inom nästan alla områden. Extra glädjande är att service och bemötande från politiker och tjänstemän samt service till och dialog med företagen tar stora steg i rätt riktning.

– Vi jobbade medvetet när vi tog fram vårt näringslivsprogram för att hitta de fokusområden som faktiskt är de viktigaste för näringslivet. Det handlade också om att sortera upp vem som ansvarar för vad. De här resultaten är en bekräftelse på att vi tänkte rätt i både innehåll och form, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M).

Sofia Fredriksson, Näringslivsstrateg i Askersunds kommun, gläds förstås också åt utvecklingen och att det långsiktiga arbetet ger resultat.

– Vi har gjort många saker men genom åren har vi varit sämre på återkoppling och på att berätta vad vi gör. Det har vi ändrat på. Nu arbetar vi mer strategiskt med kommunikation och för att visa det vi gör så det blir mer synligt. Sen tror jag att vår gemensamma samhällssatsning i samarbete med Zinkgruvan Mining i projektet re:think ger bra utväxling.

Ett annat exempel är de rundringningar som kommunstyrelsen gjort vid två tillfällen det senaste åren till ett antal företag. Det skapade en bild av vad företagen behöver och utifrån det sattes olika föreläsningar och utbildningar ihop.

– På köpet fick vi till en bättre dialog mellan företagare och politiker i en tid som vi inte kan ses som vanligt. Företagsklimat och kommunikation är två av tre fokusområden i vårt nya näringslivsprogram, säger Sofia Fredriksson.

De positiva signalerna från Svenskt Näringslivs undersökning bekräftas även av den årliga NKI-undersökningen, som presenterades tidigare i våras, där resultaten för Askersunds kommun i de flesta kategorier har förbättrats.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2021-05-28