Region Örebro län inför provtagning enbart för personer med symtom

Tvättar händerna

Smittspridningen i Örebro län har ökat kraftigt de senaste veckorna och trenden håller i sig. Region Örebro län inför därför, från och med den 18 januari, en tillfällig rekommendation om att personer som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med en smittad provtar sig enbart vid symtom. Detta görs för att säkerställa att alla med symtom fortsatt ska kunna ta PCR-prov. Rekommendationen gäller i första hand till och med den 1 februari.

Från och med den 18 januari gäller följande för allmänheten:

• Personer som är hushållskontakt till en smittad rekommenderas provtagning endast om de får symtom. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade.
  • Personer som är nära kontakter till en smittad på arbete, skola eller fritid rekommenderas provtagning endast om de får symtom. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade.
  • Symtomfria personer som varit utomlands rekommenderas inte längre att provta sig, enligt nationella rekommendationer.

Övriga åtgärder för att hindra smittspridning, som förhållningsregeln att stanna hemma i sju dagar för hushållskontakter, gäller fortfarande. Vid förhållningsregler för hushållskontakter kommer tiden när man ska stanna hemma att räknas från att den smittade insjuknade, och inte från provtagningsdatumet som varit fallet tidigare.

För personer med symtom på covid-19 gäller följande:

• Stanna hemma vid nytillkomna symtom
  • Ta prov för covid-19 så snart du har möjlighet. Du ska stanna hemma i väntan på provsvar. Om du av någon anledning inte tar ett test ska du bete dig som om du har covid-19 och stanna hemma i sju dygn.
  • Vid positivt provsvar får du förhållningsregler och information om hur länge du ska stanna hemma.
  • Du som har haft covid-19 senaste halvåret behöver inte ta prov, men du ska stanna hemma så länge du är sjuk.

Mer information finns på Region Örebro läns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2022-01-18