Ny e-tjänst inom byggområdet underlättar ansökningar

Hand och dator

Från och med den 14 mars kan invånare, företagare och fastighetsägare i Askersunds, Laxå och Lekebergs kommuner smidigt söka bygglov och göra flera andra åtgärder digitalt via en ny e-tjänst.

Ansökan sker genom att inloggning i e-tjänsten med personligt BankID. I e-tjänstens olika steg fyller man i uppgifter och laddar upp dokument. Den nya e-tjänsten har en bra guidning kring vilken information och vilka ritningar som behöver skickas in. När ansökan är klar får man direkt en bekräftelse på sin ansökan och ett diarienummer skickas till angiven e-postadress.

– Samhällsbyggnad Sydnärke strävar efter att arbeta effektivt, rättssäkert och serviceinriktat. I den nya e-tjänsten får den som ansöker stöd genom varje steg i processen. Stor vikt har lagts på tydlighet och tillgänglighet. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Fredrik Idevall, samhällsbyggnadschef.

Det är möjligt att följa sin ansökan hela vägen och få notiser direkt via e-post när något sker i ärendet. Det går också att kommunicera med sin handläggare direkt i e-tjänsten.

– Med hjälp av e-tjänster och automatiserade utskick kan vi på ett säkert sätt öka tillgängligheten, arbeta med att förkorta handläggningstider och kommunicera med våra medborgare och företag snabbare. Självklart kommer det dock fortfarande vara möjligt att ansöka via post, precis som tidigare säger Maria Gren, tillförordnad plan- och byggchef på Samhällsbyggnad Sydnärke.

Senare i vår kommer Samhällsbyggnad Sydnärke även att lansera e-tjänster inom miljöområdet.

E-tjänsten nås via respektive kommuns e-tjänstsida ”Mina sidor”:

minasidor.askersund.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2022-03-15