Trafikfritt i centrala Askersund nattetid

Kartbild + vägskylt

Från och med 1 juni till 30 september kommer delar av Askersunds stadskärna vara trafikfri nattetid mellan klockan 23 och 05. Det beslutade kommunstyrelsen den 3 maj.

På kartan här ovanför framgår vilka zoner som ska vara trafikfria nattetid. Vägmärket betyder att alla som ska till en fastighet inom området oavsett om det är en bostad, verksamhet, restaurang, hotell eller liknande är fria att åka in i området. Det är inte tillåtet att endast åka igenom zonen. Då får man hitta alternativa vägar.

– Syftet med trafikfritt område och stadskärna är att värna den lilla stadens stora charm, att skapa en lugn atmosfär för boende och näringsidkare i Askersund samt att uppmuntra andra sätt att röra sig än med bil, säger Daniel Eriksson, som leder den motorstab som tillsatts inom Askersunds kommun.

Detta första år ska en utvärdering ske i höst, men beslutet innebär att stadskärnan stängs av för trafik nattetid årligen mellan 1 april och 30 september.

– Kommunens vision är att Askersunds kommun ska vara en plats där det är attraktivt att leva och hållbart att bo och verka i. Vi ska som kommun bidra till våra invånares möjligheter att ha en bra vardag. Det här är ett led i vårt arbete att leva upp till den visionen, säger Caroline Dieker (M), kommunstyrelsen ordförande.

Det förslag som kommunstyrelsen beslutade om togs fram av kommunens motorstab och har diskuterats i kommunens näringslivsråd, där representanter från näringslivet ingår. Förslaget har även gått ut till alla medlemmar i Askersund i centrum för synpunkter. Erfarenhetsutbyte har även skett med andra kommuner.

Uppdaterad: 2022-05-04