Askersunds centrum trafikfritt nattetid

Askersunds centrum blir trafikfritt nattetid

Delar av Askersunds stadskärna, se bild, kommer att vara trafikfri klockan 23.00-05.00 till och med den sista september. De nya reglerna har fördröjts på grund av försenade skyltleveranser, men från och med måndag den 27 juni är skyltarna uppe, vilket gör att förbudet nu gäller.

På kartan ovan framgår vilka zoner som ska vara trafikfria nattetid. Vägmärket betyder att alla som ska till en fastighet inom området oavsett om det är en bostad, verksamhet, restaurang, hotell eller liknande är fria att åka in i området. Det är inte tillåtet att endast åka igenom zonen. Då får man hitta alternativa vägar. Kommunal personal i tjänstgöring, som exempelvis hemtjänst och VA-jour, är undantagen från förbudet.

– Syftet med trafikfritt område och stadskärna är att värna den lilla stadens stora charm, att skapa en lugn atmosfär för boende och näringsidkare i Askersund samt att uppmuntra andra sätt att röra sig än med bil, säger Daniel Eriksson, som leder den motorstab som tillsatts inom Askersunds kommun.

– Kommunens vision är att Askersunds kommun ska vara en plats där det är attraktivt att leva och hållbart att bo och verka. Vi ska som kommun bidra till våra invånares möjligheter att ha en bra vardag. Det här är ett led i vårt arbete att leva upp till den visionen, säger Caroline Dieker (M), kommunstyrelsen ordförande.

Detta första år ska en utvärdering ske i höst, men beslutet innebär att stadskärnan
stängs av för trafik nattetid årligen mellan 1 april och 30 september.

Uppdaterad: 2022-06-27