Ny idébok för den som
ska bygga i Sydnärke

Framsida Bygga i Sydnärke

I januari utkom en ny skrift med namnet Bygga i Sydnärke. Den 32-sidiga idéboken är tänkt att vara en inspirationskälla för dem som bor och bygger i lantlig miljö i södra Närke. Den som vill utveckla ett gammalt hus eller bygga nytt på en ny lantlig tomt – eller bygga ut så att huset fungerar för nya förutsättningar.

Skriften delas ut gratis till kommuninvånare som planerar att bygga. Boken
innehåller mängder av lokala bildexempel på fina lösningar och goda idéer.
Initiativtagare till Bygga i Sydnärke är byggmästare Bengt Adolfi, som har över
fyrtio yrkesår som byggmästare.

Bengt Adolfi har i många år varit styrelseledamot i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Han är inriktad mot hållbart och klimatsmart byggande. Med i projektet som sakkunnig har också varit Håkan Bagger som i trettio års tid vårdat, restaurerat, byggt om och flyttat hus. Håkan Bagger är länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen. Askersunds och Laxå kommuner och Samhällsbyggnad Sydnärke har varit bollplank och finansiärer av arbetet med skriften. Även Länsstyrelsen har varit med och bidragit.

– Jag är väldigt glad att vi med denna skrift kan inspirera och tipsa alla som vill utveckla sitt boende eller fritidshus på landsbygden. Vi ser fram emot att börja dela
ut skriften. Det långsiktiga målet, som vi ser det, är naturligtvis inflyttning till kommunerna, och att man genom en fin byggnadstradition på landsbygden skapar vackra och harmoniska miljöer där folk gärna vill bo, säger Henrik Olofsson, utvecklingschef på Askersunds kommun. 

– När man bygger är det inte alltid det vackra som är det dyraste. Vi vill mana till eftertanke att höja blicken så man ser trakten, traktens byggtradition och kanske kan hämta inspiration ur den, säger Bengt Adolfi.
Skriften finns att hämta bland annat i receptionen på Rådhuset i Askersund, hos Samhällsbyggnad Sydnärke samt i vissa butiker. Du kan även ladda ner skriften i pdf-form här nedanför.

Bygga i Sydnärke som digital pdf-fil Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.

 

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2023-02-01