Olika sätt att rösta

Vallokal

På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider. Se kartor till din vallokal på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Förtidsröstning

Du kan också före eller under valdagen rösta i förtidsröstningslokal. Förtidsröstningen startar den 24 augusti och är öppen varje dag fram till och med valdagen 11 september. Du kan rösta i alla förtidsröstningslokaler i hela Sverige. Se alla Sveriges förtidsröstningslokaler på Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rösta med bud

Har du inte möjlighet att ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning eller är intagen på häkte eller kriminalvårdsinstans, har du möjlighet att rösta med hjälp av ett bud. Bara vissa personer kan vara bud, läs mer om detta på Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Särskilt material behövs för budröstning, detta finns att hämta i kommunhuset eller beställa på Valmyndighetens hemsida. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna.

Ambulerande röstmottagning

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Kontakta kommunens valkansli (se kontaktuppgifter i spalten till höger) för mer information. Ambulerande röstmottagare finns att boka under perioden 24 augusti-11 september. På valdagen kan bokning ske fram till kl. 16.00.

Hjälp vid röstning i lokal

Du som har en funktionsnedsättning eller liknande och inte själv kan göra i ordning din röst kan be en röstmottagare om hjälp. Röstmottagaren följer då med dig bakom skärmen. Du kan få hjälp med att till exempel stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat.

Röstmottagarna har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du får också ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig att rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent. Läs mer på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utomlands

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på många ambassader eller konsulat. För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling. Röstmottagningen sker under en begränsad tidsperiod och öppettiderna kan variera. Röstmottagningen avslutas på olika tidpunkter i olika länder beroende på att rösterna måste hinna transporteras till Sverige innan valdagen. Du kan alltså inte rösta på valdagen i utlandet. Läs mer på Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Stina Moberg |

Uppdaterad: 2022-08-11