Logotyp för Årets företagare

Årets företagare 2021

Monica Walfridsson, Lekia Askersund

Utmärkelsen Årets företagare är instiftad av organisationen Företagarna och delas ut i samarbete med landets kommuner. Efter genomgång av de nomineringar som kommit in 2020 har Monica Walfridsson, Lekia Askersund tilldelats utmärkelsen.

Monica Walfridsson har arbetat i butik i hela sitt liv och de senaste elva åren har hon drivit Lekia i Askersund. 2021 fick hon utmärkelsen som Årets företagare i Askersunds kommun.

Hon säger själv att beskedet från organisationen Företagarna kom som en total överraskning.

– Verkligen! Det är inget man tror ska hända, men det var förstås jätteroligt. Jag har ju jobbat länge i det här yrket och det blev en extraskjuts när man fick en så fin utmärkelse, säger Monica Walfridsson.

Artikelns inledande mening om att hon jobbat i butik i hela sitt liv är verkligen ingen överdrift.

– Jag började hjälpa till i mina morföräldrars butik i Laxå när jag var 8–9 år och sedan fortsatte jag med det. Efter gymnasiet hade jag kanske tankar på att göra något annat, men det är ju det här jag tycker är roligt, så jag fortsatte. Det gjorde hon genom att driva vidare morföräldrarnas tobaksaffär tillsammans med sin mamma i totalt 32 år. En butik som med tiden utvecklades till spelbutik, bokhandel och leksaksaffär. Och det var på den vägen hon fick frågan att ta över leksaksaffären i Askersund.

– Vi hade en del kontakt med Lars och Birgitta Fransson, som ägde butiken tidigare här i Askersund, så när jag fick frågan 2010 i samband med att mamma gick i pension kändes det ganska naturligt att ta över, även om jag visste att det skulle bli mycket jobb, säger hon.

Elva år senare ångrar hon inte det beslutet.
– Nej, definitivt inte! Att driva butik här i Askersund är verkligen jättekul, eftersom det finns så många unika butiker och företag här som gör att många reser till Askersund. Och mängden besökare i Askersund ökar ju bara. Den här sommaren har varit fantastisk, det är många som hittat in i butiken och många återkommer år efter år.

I Företagarnas motivering till att utse Monica Walfridsson till Årets företagare 2021 står bland annat ”det händer mycket kring Lekia i Askersund”.

– Det är ju kul att höra, men tyvärr har ju mycket legat på is under pandemin. Men jag hoppas att vi kan börja ordna lite mer saker snart igen, vi har mycket planer på gång. Monica har hjälp av två deltidsanställda i butiken, men det blir ofta långa arbetsdagar för henne.

– Men det är ju så otroligt roligt att driva butik, inte minst med alla kundkontakter. Dessutom har jag sådan fantastiskt bra personal! Min man brukar säga att jag är den enda han känner som brukar längta tillbaka till sitt jobb efter några dagars ledighet, säger Monica Walfridsson och skrattar.

Vi gratulerar Monica Walfridsson till utmärkelsen!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För att se tidigare års "Årets företagare": klicka på länken till höger.

Årets företagare 2022

Nu är det dags att nominera till "Årets företagare 2022". Det görs enklast genom att fylla i uppgifter i formuläret nedan. Vi vill ha din nominering senast 31 mars 2022.

Kriterierna för att komma i fråga för utmärkelsen är:

 • Äga & Driva
  Inneha ett betydande ägande av företaget. Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
 • Ledare & Förebild
  Genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare. Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 • Kreativitet & Innovation
  Visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras. Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
 • Lönsamhet & Tillväxt
  Ha uthålligt god lönsamhet. Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
 • Formella krav
  Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.Kriterierna är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2022-02-21