Logotyp för Årets företagare

Årets företagare 2019

Leif och Lars Åhlin, Åhlins Allvarumarknad AB

Utmärkelsen Årets företagare är instiftad av organisationen Företagarna och delas ut i samarbete med landets kommuner. Efter genomgång av de nomineringar som kommit in 2019 har Leif och Lars Åhlin, Åhlins Allvarumarknad AB tilldelats utmärkelsen.

Mycket bra service, komplett sortiment och en god ekonomisk utveckling trots en extremt konkurrensutsatt bransch. Det är kärnan i motiveringen till varför Lars och Leif Åhlin på Åhlins Allvarumarknad AB blev årets företagare i Askersunds kommun 2019.

När en delegation från organisationen Företagarnas lokalförening i Askersund marscherade in på Åhlins i början på sommaren visste bröderna Leif och Lars Åhlin inte riktigt vad de skulle tro.

– Vi hade bokat tid med Peter Letskog (en av styrelsemedlemmarna i Företagarna) för att prata affärer och så kommer det helt plötsligt in en massa annat folk. Det var verkligen en överraskning. Jättekul att få den här utmärkelsen, säger Lars Åhlin.

Han och brodern Leif tog över butiken efter deras pappa Stig, som startade den 1959. Första lokalen var i källaren på en fastighet på Lilla bergsgatan, där HSB har sin lokal numera. Sedan många år håller Åhlins till på Storgatan, dit kunder från Askersund, men även många närliggande kommuner, regelbundet hittar in för att köpa tv-apparater, vitvaror, datorer, mobiltelefoner och mycket annat.

– Det är mobiltelefoner som är det verkligt stora numera, där har vi väldigt stor efterfrågan och flera av våra anställda är specialister och mycket duktiga på telefoner, säger Leif.

Just servicen och den lokala förankringen tror han och Lars är starkt bidragande orsaker till att Åhlins lyckats behålla sin starka position, trots den skarpa konkurrensen från stora kedjor och internethandeln.

– Vi har en trogen kundkrets, många av dem återkommer varje gång de ska köpa ny tv, diskmaskin eller kyl- och frys. Man måste vara väldigt serviceinriktad, hjälpa kunden och fixa det som behövs. Vi har kunder som ringer och säger att de ska köpa exempelvis en diskmaskin och när man frågar vad de vill ha säger de att ”det vet ni bäst”, säger Lars.

Vi gratulerar Leif och Lars Åhlin till utmärkelsen!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För att se tidigare års "Årets företagare": klicka på länken till höger.

Årets företagare 2020

Nu är det dags att nominera till "Årets företagare 2018". Det görs enklast genom att fylla i uppgifter i formuläret nedan. Vi vill ha din nominering senast 1 mars 2020.

Kriterierna för att komma i fråga för utmärkelsen är:

 • Äga & Driva
  Inneha ett betydande ägande av företaget. Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
 • Ledare & Förebild
  Genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare. Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
 • Kreativitet & Innovation
  Visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras. Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
 • Lönsamhet & Tillväxt
  Ha uthålligt god lönsamhet. Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
 • Formella krav
  Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.Kriterierna är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2020-09-17