Nikotinsnus och e-cigaretter

Ung man som röker e-cigarett, endast nedre delen av ansiktet synd.

Har du en tonåring hemma? Visste du att det har blivit vanligare bland unga att använda nikotinprodukter som nikotinsnus och e-cigaretter?
Nikotinsnus och e-cigaretter innehåller nikotin som är ett gift, oavsett i vilken typ av produkt det förpackas. Det är starkt beroendeframkallande. Det är särskilt viktigt att skydda barn och unga från att börja använda nikotinprodukter eftersom de har lättare att fastna i ett beroende. Nikotin ger negativa effekter på bland annat hjärta och kärl.

Om e-cigaretter

  • Att röka e-cigarett kallas även för att vejpa/vapea..
  • Användandet av e-cigaretter är högst bland åldersgruppen 16–29.
  • Innehållet är en vätska med kemiska ämnen och oftast nikotin. Ämnen som kan skada lungor och blodkärl.
  • Bristfällig forskning på e-cigaretter innebär att man inte vet de långsiktiga riskerna.
  • Det finns e-cigaretter som är påfyllningsbara och vissa som inte är det, de kan se ut som en penna eller som en vanlig cigarett.

Nikotinsnus

  • Kallas även vitt snus.
  • Nästan var femte kvinna i åldern 16–29 använder nikotinsnus.
  • Nikotinsnus består vanligen av växtfibermaterial med smakaromer och nikotin.
  • En tonåring som snusar en dosa vitt snus om dagen gör av med ungefär 1000 kr i månaden på sitt nikotinberoende. Fråga din tonåring vad de hellre skulle vilja göra för de pengarna!

Prata med ditt barn om nikotin!

I sociala medier visas nikotinprodukter som gör ungdomar nyfikna. Produkterna finns med lockande smaker, förpackningarna är snyggt designade med fina färger och det är lätt att beställa hem även för den som är under 18 år. Leveranserna är antingen så neutrala att föräldrar inte reagerar eller så hämtar ungdomarna ut dem via postombud.

Fråga ditt barn hur ofta de ser olika nikotinprodukter i sina sociala medier, hur de framställs och hur de påverkas av det. Visa att du förstår att det kan vara lätt att missa att produkterna är farliga, eftersom de är så färgglada och smaksatta med samma typer av smaker som godis.

Du som förälder är ett viktigt stöd för att ditt barn ska klara av att säga nej. För det är ingen lätt sak! Grupptrycket bland barn och unga är stort och när man vill passa in är det lätt att ge efter. Förr var det ”coolt” att röka, nu är det många unga som tycker att det är ”coolt” att också använda snus och e-cigaretter. Risken är stor att ditt barn börjar för att någon kompis bjuder på nikotinprodukter.

Forskning visar att det är effektivt att förbjuda sitt barn att använda nikotin. Du behöver dock inte börja i den änden, utan kan i stället först fråga ditt barn/din ungdom hur du på bästa sätt kan agera för att hjälpa barnet/ungdomen att inte bli beroende. Efter att ni pratat om det kan du säga att du, av omtanke, även förbjuder ditt barn att använda nikotin.

Källor: Folkhälsomyndigheten, drugsmart.se, umo.se, lagarforallabarnsframtid.se

Stora delar av den här artikeln är publicerad i Bo i Askersund nummer 2-2023.

Sidansvarig: Marie Karlsson |

Uppdaterad: 2023-05-10