Gifta sig

Vill ni gifta er via Askersunds kommun? Ta kontakt med någon av kommunens vigselförrättare och boka vigseln i god tid. Kontaktuppgifter hittar ni längre ner på sidan.

Vigsel i Askersunds kommun​

Det kostar ingenting att viga sig via Askersunds kommun med våra vigselförrättare. Tänk på att minst två vittnen måste vara med under akten och båda ska ha fyllt 18 år. Informera er vigselförättare om ni inte har egna vittnen.

Hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket prövar om ni kan gifta er i Sverige.

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

  • Ålder - om någon av er är under 18 år får ni endast gifta er om ni har tillstånd från länsstyrelsen.
  • Släktskap - om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
  • Om någon av er redan är gift.

De svenska hindren gäller alltid när man ska gifta sig i Sverige. Alltså även om ingen av er som gifter er är svensk medborgare eller bor i Sverige. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln. Ett intyg om hindersprövning gäller i fyra månader.

Tänk på att utländska medborgare behöver särskilt intyg från sitt hemland. Du kan läsa mer om det under information om hindersprövning i länken till höger.

Skicka intygen från Skatteverket till Askersunds kommun, 696 82 Askersund, om ni inte kommit överens om annat med vigselförrättaren.  Märk kuvertet med vigselförrättarens namn. Intygen kan också lämnas in till Rådhusets reception på Stöökagatan 8 i Askersund.

Borgerliga vigselförättare i Askersunds kommun

Göran Mattsson
070-320 10 22  

Johan Bergsten, kapten på passagerarfartyget M/S Wettervik
070-977 02 63

Johan Calais
070-5162746

Calill Ohlson, kommunfullmäktiges ordförande
070-885 50 50

Per-Olof Thulin
073-085 00 18

Jeanette Nilsson
070-375 03 34

Sidansvarig: Maria Andersson |

Uppdaterad: 2021-06-29