Coronainformation till företagare

Tvätta händerna

Askersunds kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På den här sidan samlar vi och uppdaterar information och länkar om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 som berör dig som företagare!

Vi på Askersunds kommun finns på plats för att stötta eller vara bollplank till dig som företagare. Har du som företagare frågor eller är i behov av vägledning?  Välkommen att kontakta Sofia Fredriksson, Näringslivsstrateg Askersunds kommun. Telefon 0583-810 30 alt e-post sofia.fredriksson@askesund.se.

Följ länkarna för att hålla dig kontinuerligt uppdaterad.


Samlad information från Askersunds kommun

Information till företag i vissa branscher

2021-12-21

Här hittar du information om tillfälliga regler och ändringar i lagar inom vissa branscher till följd av coronaviruset. Informationen uppdateras löpande.

På den här sidan kan du läsa om:

  1. Vaccinationsbevis och smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats.
  2. Serveringsställen Länk till annan webbplats.
  3. Stöd till arrangörer av evenemang Länk till annan webbplats.
  4. Kultur och idrott Länk till annan webbplats.
  5. Transportnäringen Länk till annan webbplats.


Skatteverket, samlad information för aktiebolag, enskild näringsverksamhet samt handelsbolag

2021-12-16

Här finns information om vad som gäller om du bland annat har problem med att betala skatter och avgifter i rätt tid. Det finns flera sätt att förbättra din ekonomiska situation och vi guidar dig genom möjligheterna. Notera att informationen är uppdelad på olika målgrupper:

  • enskild näringsverksamhet och delägare i handelsbolag
  • aktiebolag, ekonomiska föreningar och bostadsrättsföreningar
  • ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund
  • offentliga aktörer.

Det beror på att reglerna skiljer sig åt. Kontrollera därför först att du läser rätt information för just din verksamhet

Läs mer här hos Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

2021-12-16

Driver du en enskild firma vars omsättning har minskat i större omfattning till följd av coronapandemin och tillämpar en alternativ referensperiod? Då kan du ansöka om ekonomiskt stöd för enskilda näringsidkare. Sista dag för ansökan är 15 januari 2022.

Läs mer och ansök här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Företagsjouren

Telefon 019-602 99 00 eller e-post foretagsjouren@regionorebrolan.se, Öppettider vardagar 8-12.

Nu stärker Region Örebro län upp rådgivningen till företag och startar Företagsjouren för små- och medelstora bolag som är påverkade av Coronavirusets effekter. Detta är ett komplement och resursförstärkning till den hjälp du även kan få från kommunen!

Via Företagsjouren kan du som företagare få information om möjligheter till finansiering, stöd, rådgivning och slussning till de aktörer i länet som jobbar professionellt på daglig basis med att stötta bolag!


Samlad information från myndigheter


Finansiering och rådgivning

Almi Företagspartner

Är du i behov av att söka finansiering, amorteringsanstånd eller rådgivning för ditt företag så finns information och kontaktuppgifter till Almi Företagspartner här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Företagsstöd via Region Örebro län

Hos Region Örebro län kan du som ska starta eller redan driver ett företag söka stöd för att utveckla och expandera din verksamhet. Företagsstöd kan bland annat sökas för olika investeringar och konsultinsatser. Läs mer på Region Örebro läns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Timbanken.se

Timbanken erbjuder ditt företag gratis affärsutveckling inom fem affärsområden. Du väljer en affärsrådgivare som ger dig råd hur du kan att utveckla ditt företag. De affärsområden du kan få hjälp inom är:- Affärsplan, affärsstrategi och affärsutveckling
- Ekonomi, avtal och juridik
- Marknad, sälj, sociala medier och varumärkesarbete
- Digitalisering och IT
- Ledning, organisationsutveckling och HR
Läs mer på timbanken.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Bolagsstämmor

Tiden då många företag ska ha bolagsstämma närmar sig. Här hittar du Bolagsverkets frågor och svar vad små- och medelstora bolag bör tänka på. Det finns lagkrav på att ordinarie bolagsstämma måste genomföras på något vis, samt att den, enligt aktiebolagslagen, måste äga rum på orten där bolagets styrelse har sitt säte. Läs mer på Bolagsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  

Företagarna

Organisationen Företagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlat artiklar som berör corona-epidemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tänk källkritiskt

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Information om det nya coronaviruset på 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. finns svar på de vanligaste frågorna om covid 19 och om smittspridning.

krisinformation.se Länk till annan webbplats. finns information från ansvariga myndigheter om det nya coronaviruset covid-19.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 om du har frågor om coronaviruset covid-19.

Information in other languages

You can find information both in English and other languages as well as frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website Länk till annan webbplats..

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2021-12-28