E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker och e-ljudböcker läser du på en dator, läsplatta, surfplatta eller mobiltelefon. Du behöver lånekort och pinkod för att kunna låna. Om du saknar en pinkod till ditt lånekort, skaffar du en genom att besöka biblioteket och prata med personalen. Du kan låna max 4 e-böcker och e-ljudböcker per 28 dagar. Av kostnadsskäl kan det dröja en tid innan de allra senaste titlarna finns att låna.

Läsa eller lyssna på surfplatta och mobil

För att läsa på mobil eller surfplatta laddar du ned appen "Biblio". I appen väljer du Sydnärkebiblioteken och loggar in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

I länklistan finns en instruktionsfilm om Biblio. Du hittar även en guide till Biblio-appen under rubriken dokument. Svar på vanliga frågor finns också i appen under rubriken support.

Felsökning i Biblio-appen
Börja alltid med att kontrollera att du har uppdaterat till den senaste versionen av appen. Ibland kan du behöva ta bort appen och installera den på nytt. Kontrollera också att du har installerat den senaste systemuppdateringen på din mobil eller surfplatta. Om detta inte löser problemet så är du välkommen att kontakta biblioteket.

Vissa titlar finns endast i PDF-format. Dessa syns ännu inte i Biblio. För att hitta och låna dessa så måste du istället göra så här:

Första gången måste du:
1. Skapa ett adobe-id om du inte har redan har ett.
2. Installera en läs-app. Appen Aldiko fungerar med biblioteksböcker.
3. Öppna Aldiko och DRM-auktorisera appen genom att ange ditt adobe-id.

Så här lånar du och laddar ned e-böcker till Aldiko.
Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-bok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-bok som du vill läsa så klickar du på titeln och sedan på Låna: Ladda ner och sedan Öppna: Ladda ner. Välj att öppna i Aldiko.

Lyssna på dator

Om du vill lyssna via en dator så lyssnar du direkt i webbläsaren och du behöver konstant tillgång till internet. Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-ljudbok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-ljudbok som du vill lyssna på så klickar du på titeln och sedan på Låna: Lyssna i dator och sedan Öppna: Lyssna i dator. Då ska din webbläsare öppna sig. Du måste ha flash installerat. När du vill fortsätta att lyssna nästa gång så loggar du in i bibliotekskatalogen och klickar på mina lån och sedan på hämta e-lån.

Läsa på dator

Om du vill läsa e-böcker på dator så har du två alternativ.

Alternativ 1
Läs direkt i webbläsaren. Kräver konstant tillgång till internet. Gör så här:
Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-bok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-bok som du vill läsa så klickar du på titeln och sedan på Låna: Läs strömmande och sedan Öppna: Läs strömmande. Då ska din webbläsare öppna sig. Du måste ha flash installerat. När du vill fortsätta att lyssna nästa gång så loggar du in i bibliotekskatalogen och klickar på mina lån och sedan på hämta e-lån.

Alternativ 2
Första gången måste du:
1. Skapa ett adobe-id om du inte har redan har ett.
2. Installera Adobe Digital Editions. Länk finns i länklistan.
3. Öppna Adobe Digital Editions och auktorisera datorn genom att ange ditt adobe-id.

Så här lånar du och laddar ned e-böcker till datorn:
Gå till bibliotekskatalogen och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Klicka på utökad sökning och välj medietyp e-bok och skriv t.ex. författare, titel eller genre i sökfältet. Klicka på sök. När du har hittat en e-bok som du vill läsa så klickar du på titeln och sedan på Låna: Ladda ner och sedan Öppna: Ladda ner. Välj att öppna i Adobe Digital Editions.

Läsa på läsplatta
Följ stegen för alternativ 2 ovan och använd Adobe Digital Editions för att föra över boken till din läsplatta.

Tips på andra gratis e-böcker och e-ljudböcker

Hos Litteraturbanken och projekt Runeberg hittar du äldre svensk och nordisk litteratur. Se länk i länklistan.

I appen Bläddra hittar du e-böcker på minoritetsspråken i Sverige. Just nu finns böcker på romani chib och samiska men målet är att fler språk ska tillkomma. Länk till mer information om Bläddra finns i länklistan.

På Världens bibliotek hittar du e-ljudböcker på flera olika språk. Se länk i länklistan.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2021-05-27