Månadens författare

Under varje månad 2021 kommer en författare med koppling till Örebro län att uppmärksammas på biblioteken i länet och i sociala medier på olika sätt. 12 författare - en för varje kommun i länet.

Månadens författare är ett samarbete mellan bland andra Biblioteksutveckling Region Örebro län, Litteratur Örebro län, länets folkbibliotek samt SR P4 Örebro.

Månadens författare i november: Folke Dahlberg

Diktare, konstnär, skulptör, seglare och öbo; Folke Dahlberg föddes 1912 i Askersunds klockargård och kom att bli 1900-talets främste skildrare i ord och bild av Vättern och dess omgivningar.

Han lämnade tidigt hemstaden för att utbilda sig till konstnär i Stockholm, men avbröt studierna för ett år på Mallorca och bodde sedan på olika platser i Sverige för att hitta sin inspiration. Han etablerade sig först som konstnär och slog igenom med de stora surrealistiska tuschteckningarna på en utställning i Stockholm 1945.

Men han återvände alltid till Vättern och dess öar, bodde tidvis tämligen isolerad på Lilla och Stora Röknen, öar i Norra Vättern. Den stora insjön gav motiv till mycket av det han tecknade och skrev, givetvis tydligast i Vättern, som först kom ut 1949, och Leva vid Vättern, 1958. Där finns vackra skildringar av landskapet, men också seglarens och roddarens mödor med allehanda båtar, och sjön som på samma gång är en bundsförvant och en lynnig motpart.

”Sjön frös till i slutet av januari. Till dess rodde vi hårt för att hålla värmen kvar i kroppen. Stövelklackarna hamrade mot de nedisade durkarna när fötterna stelnade. Årbladen överdrogs den korta tid de befann sig i luften av is...

Folke Dahlberg debuterade relativt sent som poet, vid 36 års ålder gav han ut Cartesiansk dykare, som blev hans genombrott. Tidigare hade han publicerat enstaka dikter och teckningar i litterära tidskrifter. De flesta av hans följande samlingar hade sjönära titlar; Den berusade båten, Roende, Segel, Sjöförklaring. Havet slutet kom ut dagen efter att vattnet slutit sig även över diktaren. Folke Dahlberg drunknade under en båttur på Vättern, den 28 augusti 1966. Men innan dess skrev han:

”Hur långsam måste inte ålderdomen vara för en man som känner avstånd, färd och sikt behärska inre landskap och förföra vardagslivets jämvikt när styrkan, längtan, rörligheten viker. Flyktingstråk är våra kroppar.”

Ur Cartesiansk dykare

”Här ligger ön med ödegårdens gröna rutor vända mot risig skog och almar tuktade av blåsten vid stranden sjunker båthus ned i sanden och stävar murknar mellan sönderfrätta bord. På slänten mellan stigen och en sjö i uppror stannar jag i återkomstens tvekan: ormarna i ormboet av förfluten tid väser och vill stanna mina pulsar.”

Jubileumsfontänen

År 1643 beslutade drottning Kristina att ge Askersund stadsrättigheter. Till jubileet 1943 beslutades att staden skulle ha en torgbrunn och att Folke Dahlberg skulle utforma relieferna. Tidsandan, under pågående världskrig, påbjöd att arbets-och näringsliv skulle speglas i motiven. Den åttkantiga brunnen i röd granit är utsmyckad med reliefer från stadsbranden 1776 och av fiskare, smeder och andra yrken som präglat Askersundsbygden genom historien.

Text: Astrid Lindén och Jonas Modig


Evenemang

Dagens Folke
Varje dag under november månad kl. 12.00 publiceras en uppläsning utav en av Folke Dahlbergs texter på Askersunds biblioteks facebooksida Länk till annan webbplats..

Utställning Månadens författare: Folke Dahlberg
Bildspel, konst och litteratur visas i Kulturhuset Sjöängens konsthall. Konsthallen är öppen under bibliotekets öppettider 1 - 28 november. Observera att vissa tider krävs meröppetkort.

Torsdag på Sjöängen – samtal om månadens författare: Folke Dahlberg

18 november kl. 18.30

Jonas Modig, ordf. i Folke Dahlberg sällskapet samtalar med författaren Tomas Bannerhed om Folke Dahlbergs författarskap, språk och konst.

Foajéscenen på plan 2 i Kulturhuset Sjöängen. Serveringen kommer att vara öppen. Fri entré.

Välkommen!


Läs mer:

Folke Dahlberg Sällskapets skriftserie:

Anders Weidar: Jag vill vara en kommentar. En bok om Folke Dahlberg och hans livsdokument 2004

Folke Dahlberg: Göta kanal. Efterord av Anders Weidar 2005

: Vättern. ” 2006

: Tiveden. ” 2007

Jan Hemmel och Johan Dahlberg: Mot något land.En ingång till Folke Dahlbergs bildvärld. 2008

Folke Dahlberg: Öarna som bar mig länge. Dikturval o förord av Jonas Modig. 2009

Folke Dahlberg: Leva vid Vättern. Efterord av Anders Weidar 2010

Folke Dahlberg: Sluten kust. Efterord av Anders Weidar 2011

Livsbilder. Katalog till minnesutställningen 2012

Folke Dahlberg: Gråväder. Småprosa i urval av Jonas Modig och Anders Weidar. Efterord av Jonas Modig 2014

Ögonens förvandlingsrum. Åtta författares syn på Folke Dahlbergs ord och bilder 2016

Folke Dahlbergs horisont. Text av Jonas Modig och Erling Öhrnell 2019

Hemma. Vättern. Tiveden – Folke Dahlbergs landskap. Texter av Folke Dahlberg sammanställda av Jonas Modig och Anders Åkerberg, förord Jonas Modig. 2020

Jonas Modig: Genom Vattenåren. Anteckningar om Folke Dahlberg 2021

Folke Dahlberg Sällskapets hemsida: http://www.folkedahlberg.org/


Tidigare månadens författare:

Januari
Örebro: Helena Hedlund

Februari
Ljusnarsberg: Kata Dalström

Mars
Degerfors: Lina Bengtsdotter

April
Laxå: Charlotte von Mahlsdorf

Maj
Lindesberg: Eva B Magnusson

Juni
Lekeberg: Sigge Stark

Juli
Hallsberg: AnneMarie Hellström

Augusti
Nora: Maria Lang

September
Karlskoga: Lars Andersson

Oktober
Hällefors: Torgny Karnstedt

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2021-11-24