Skolbibliotek

Det finns ett bibliotek eller ett bokrum i kommunens alla grundskolor och det finns en skolbibliotekarie som arbetar med alla grundskolorna.

Söka information

I länklistan hittar du skolornas bibliotekskataloger. Där hittar du även länkar till Alex författarlexikon och Landguiden. Du kan söka i dessa digitala uppslagsverk från skolans datorer och även hemifrån med ditt lånekortsnummer.

Källor och källkritik

​Tänk på att det inte bara gäller att samla uppgifter utan det är viktigt att komma ihåg att värdera den information du hittar. Var kritisk! Vem står bakom informationen? Hur aktuell är den? Vilket är syftet? Jämför olika källor!

Kom ihåg att skriva upp vilka källor du använt och var du har hämtat informationen. I ett skriftligt arbete behöver du redovisa källorna. Du kan också själv behöva kontrollera uppgifterna som du använt.

Skolverkets checklista för källkritik

Vem har gjort webbsidan?
Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

Varför är webbsidan gjord?
För att informera om något? För att luras? För att sprida en åsikt? För att sälja något? För att underhålla?

Hur ser webbsidan ut?
Har den kontaktinformation? Har den fungerande länkar? Har den trovärdiga källhänvisningar? Har den senast granskad-datum?

Kan du få information från andra ställen?
Har du jämfört med vad du redan vet? Har du jämfört med andra källor?

Källa: Skolverket (se länk i länklistan)

Öppettider Sjöängsskolans skolbibliotek

Sjöängsskolans skolbibliotek är bemannat
Onsdagar 12.30 - 15.00

Andra tider kan bokas i överenskommelse med skolbibliotekarien. Skolpersonal är välkomna att använda skolbiblioteket tillsammans med sina elever. En ansvarig vuxen måste alltid vara närvarande.

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2022-03-01