Matsedlar

Ett fat med rostbiff, rädisor, persilja samt röda små tomater. I mitten av faten finns ett litet fat med gröna och svarta oliver.

Måltiden är en hälso- och trivselfaktor. Måltiden har betydelse för prestationer och välbefinnande. En näringsmässigt balanserad mat förebygger och läker ohälsa.

I kommunen serverar vi cirka 4 700 måltider av olika slag varje dag. Cirka 110 personer inom vård och omsorg, förskolor, skolor och kök, gör dagligen en arbetsinsats i tillagnings- och mottagningsköken.

 

Kostpolitiskt program för Askersunds kommun

Kommunfullmäktige beslutade 2020-02-24 att anta ett nytt kostpolitiskt program för Askersunds kommun. Programmet har reviderats 2023-04-24. Det kostpolitiska programmet hittar du som ett dokument här nedan.

Vill du ha ytterligare information och genomgång av kostprogrammet är du välkommen att kontakta
Peter Eineren via telefon eller mail, se kontaktuppgifter nedan.

EU-flagga med text om skolmjölksstöd nedanför

Måltidspriser och information om skol- och äldrerestaurangen vid Sjöängen

Vardagar: Lunchrätt, alternativrätter, bröd, bordsmargarin och dryck, samt kaffe och kaka:

Personallunch/pensionärer 73 kr

Information:

Restaurangen är öppen vardagar mellan kl 12.30-13.30.

Det går bra att hämta en upptryckt matsedel hos oss i köket.

Välkomna till Sjöängens restaurang!

Kort Information, fördjupning sök på: www.slv.se

Allergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två skilda saker. Vid mjölkproteinallergi tål man inte proteinerna i mjölken och måste utesluta all sorts mat med mjölk i. Vid laktosintolerans får man magbesvär av mjölksocker, laktos. Då gäller det att begränsa intaget av mjölkprodukter.

Laktosintolerans

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos, mjölksocker, i tunntarmen. Laktosintolerans yttrar sig som "buller" i magen, gasbildning, magont och diarré.

Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika länder. I Sverige räknar man med att 4-10 procent av de vuxna är laktosintoleranta. I Finland är 15-20 procent av de vuxna laktosintoleranta. I medelhavsområdet är laktosintolerans betydligt vanligare och ungefär 30-60 procent av de vuxna är laktosintoleranta. I stora delar av Asien, Sydamerika och Afrika är alla vuxna laktosintoleranta.

Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn under 5 år. Hos personer med ärftlighet för laktosintolerans minskar produktionen av enzymet laktas oftast under skol- eller ungdomsåren.

Laktasbrist kan uppträda tillfälligt i samband med en skada i tarmslemhinnan som vid obehandlad glutenintolerans, celiaki, eller vid tarminfektioner. När skadan har läkt återkommer laktasenzymet. Misstänker du laktosintolerans, uppsök alltid läkare så att allvarligare tillstånd inte missas.

Laktosreducerad kost

I laktosreducerad kost behöver man begränsa användningen av mjölkprodukter. De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Hur mycket laktos man tål varierar, men de flesta kan dricka en deciliter mjölk dagligen utan symtom, motsvarar ca 5 g laktos.

Kan barn vara laktosintoleranta?

Laktosintolerans är mycket ovanligt bland barn under fem år. Om ett barn har problem med magen är det troligt att det beror på något annat. Om man misstänker att ett barn reagerar på mjölk är det viktigt att man söker vård för att få rätt diagnos och att man inte på egen hand börjar utesluta mjölk innan orsaken till besvären är klarlagda. Det man tror är laktosintolerans kanske i stället är komjölksproteinallergi eller andra orsaker, ex. obehandlad glutenintolerans.

Laktostabell, för livsmedel som används inom förskola och skola i Askersunds kommun

Livsmedel grupperade efter laktosinnehåll g per 100g, ca 1 dl.

<0,01 gram

<0,1 gram

0,1-1 gram

Laktosfria produkter
Hårdost, Mjukost
Mjölkfritt margarin
Ströbröd*

Knäckebröd*
Majonnäs*
Dressingar*

Margarin/matfett
Leverpastej*
Fetaost, Salladsost
majschips*

1-3 gram

>3 gram

>6 gram

Vispgrädde, Crème fraiche
Cottage cheese, Färskost
Majonnäs (lätt-)
Korv*
Yoghurt

Glass
Mjölk, risgröt
3 st pannkakor, 180 g, 3,78 g
Filprodukter
Gräddfilsås 0,5 dl , ca 1g

Mjölkchoklad

Tabellvärdena bygger på analyser utförda på Livsmedelsverket. * som innehåller mjölk.

Att kryddblandningar kan innehålla större mängder laktos blir oftast försumbart då man endast äter små mängder av kryddblandningar. Många tål fil, yoghurt och andra fermenterade mjölkprodukter bättre. Bakterier som tillsätts fermenterade mjölkprodukter bryter ned laktos. Hårdost är generellt fri från laktos. De små mängder laktos som ingår i smör och margarin, har vanligen ingen betydelse för den laktosintolerante. Detsamma gäller soppor, såser och blandade charkuteriprodukter.

Mjölkproteinallergi

Vad är mjölkproteinallergi?

Mjölkproteinallergi beror på en reaktion mot proteiner i mjölken. Symtom kan vara kräkningar, ont i magen och diarré, men också hudreaktioner .Även astma kan förekomma. Svåra anafylaktiska reaktioner och dödsfall har rapporterats. Intag av mycket små mängder mjölk kan ge reaktioner hos känsliga mjölkallergiker.

Allergin är vanlig hos små barn men växer ofta bort. Man räknar med att 0,5 till 1 procent av barnen (beroende på ålder) och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner.

Mat för mjölkproteinallergiker

Vid mjölkproteinallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Margariner som tillverkas utan mjölk kan användas. Som mjölkallergiker ska man undvika produkter märkta med "Kan innehålla spår av mjölk" eller liknande märkning.

Vid mjölkproteinallergi,

  • erbjuds mjölkfri kost,

Vid mjölkproteinallergi behövs ett medicinskt underlag från läkare, sjuksköterska/skolsköterska eller barnavårdcentral.

Vid laktosintolerans

erbjuds laktosreducerad kost, vilket innebär

  • laktosfri drickmjölk, (ej låglaktos)
  • laktosfri/låglaktos yoghurt eller fil
  • laktosfri risgrynsgröt, laktosfri pannkaka, laktosfri varm chocklad och laktosfri glass då detta serveras.

I den övriga måltiden ingår inte över 1 dl mjölk.

Denna kost vid laktosintolerans kräver inte något medicinskt underlag från läkare, sjuksköterska/skolsköterska eller barnavårdcentral, utan finns för dem som behöver det, efter anmälan till köket. (barn under 5 år har mycket sällan laktosintolerans, laktosintolerans är inte en allergi )

För att erhålla helt laktosfri kost,

  • behövs ett medicinskt underlag från läkare, sjuksköterska/skolsköterska eller barnavårdcentral.

Kontakt

Peter Eineren
Chef, serviceavdelningen

E-post: peter.eineren@askersund.se

Telefon: 0583-820 60

Postadress:
Tekniska förvaltningen
Askersunds kommun
696 82 Askersund

Besöksadress:
Drottning Kristinas väg 2

Sjöängens kök:
Stefan Forsberg: 0583-812 42
Kerstin Petersson: 0583-812 22
Köket: 0583-811 45

Närlunda kök:
Björn Häll: 0583-812 59

Lunnagårdens kök:
Carina Gunnarsson: 0583-820 92

Hammars skola kök:
Erika Nicklasson: 0583-810 82

Olshammar kök:
Catarina Larsson: 0583-811 28

Åmmeberg skola kök:
Anneli Thörnkvist: 0583-811 75

Åsbro skola kök:
Sofia Andersson: 0583-811 13

Rönneshytta skola kök:
Lillevi Jonsson: 0583-813 47

Sjöliden kök:
Annelie Edlund: 070-20 40 312

Björkängen:
Zarka Todorovac: 0583-811 65

Humlegården
Annelie Wulff: 0583-813 10

Sundsängen:
Evelin Saarinen: 0583-812 75

Snörmakaren:
Sofia Kilver: 0583-812 07

Repslagaren 2:
Maria Carlsson: 0583-811 54, 073-073 29 23

Kristinagården:
Sara Torensjö: 0583-810 38, 073-072 65 88

Mosippan, Åsbro:
Lars Karlsson: 0583-813 33, 072-060 75 19

Sågarvallen, Åsbro:
Lena Tolf: 072-20 73 921

Skogslyckan, Zinkgruvan:
Liisa Angeria: 072-15 96 953

Snavlunda förskola kök:
Anette Andersson: 0583-810 43

 

Kontaktpersoner administration måltid och städ:

Verksamhetschef:
Peter Eineren: 0583-820 60, 072-215 04 55

Enhetschef måltid:
Susanne Danielsson: 0583-810 54, 070-651 20 40

Enhetschef städ:
Emma Gustafsson: 0583-820 58, 073-072 66 17

Måltidssamordnare:
Kerstin Foglander: 0583-810 53, 073-026 31 72

Hjälpte informationen på den här sidan dig?