Veteran-SM i orientering i Askersund 8 september

Den 8-10 september avgörs veteran-SM i orientering i Tiveden och Askersund. Cirka 800 deltagare väntas till tävlingarna, som för Askersunds del innebär sprinttävlingar i stadsmiljö fredagen den 8/9.

Sprintorientering i stadsmiljö är sedan ett antal år ett givet inslag i sporten som nog många främst förknippar med skogen.

– Stadsorientering ställer andra krav, både på deltagarna och oss som arrangörer. Vi behöver exempelvis tillstånd av ägarna till alla de fastigheter där vi placerar kontroller. I skogen kanske det rör sig om en eller två, men i en stad kan det ju vara massor, säger Thomas Olausson från Askersunds OK, som konstruerar banorna inför tävlingarna.

Det är i centrala Askersund som tävlingarna kommer att äga rum, med målområde i Strandparken och totalt ett 40-tal kontroller utsatta. Samtliga kontroller har en vakt, för att undvika sabotage. Tävlingarna startar klockan 17 och under några timmar kommer det alltså vara fullt med orienterare på stadens gator. Dessutom väntas många bilar med deltagare timmarna innan start. Hela gamla Sjöängsskolans tomt kommer att användas som parkeringsplats.

– Men de tävlande får inte springa var som helst. Genomfarten är förbjudet område, undantaget de delar som är gångfartsområde. Torget får de inte heller använda och det gäller även innergårdar där vi inte har avtal med fastighetsägare. Kommunens planteringar får inte heller korsas eller beträdas, säger Thomas Olausson.

Veteran-SM arrangeras av Askersunds OK tillsammans med Laxå OK och OK Tiveden. Under helgen avgörs de längre distanserna i skogarna runt Stenkällegården.