Sjöängsskolans åttor fick lära sig mer om vårdyrken

I förra veckan fick alla elever i årskurs 8 på Sjöängsskolan testa hur det kan vara jobba inom vården. Samtliga klasser besökte då Smedsgården och Västergården och fick bland annat prova att köra rullstol, ta blodtryck och hur det är att mata någon annan.

Det är andra året som eleverna i åttan får göra ett besök inom den kommunala vården.

– Det började som ett initiativ från vår personal om att vi behövde göra något för att få fler intresserade av att jobba inom våra verksamheter. Vi kontaktade skolan och det resulterade i ett studiebesök förra året från åttorna. Det blev lyckat så vi kör i år igen, säger Elisabeth Magnusson, enhetschef inom hemtjänsten.

Varje klass hade en dryg timme på Smedsgården och Västergården och delades in sin tur in i grupper som fick gå runt på fyra stationer. På en av dem satt vårdbiträdet Ahmad Alali och visade hur man matar någon annan, något som behövs ibland på ett boende som Smedsgården, där många behöver mycket hjälp.

– Det är viktigt att inte stressa och att den jag matar ser mig ordentligt, sa Ahmed, som har jobbat som vårdbiträde i fem år och har arbetat inom både hemtjänsten och nu på Smedsgården.

Texas Litzell och Gustav Östensson fick testa att mata varandra med lite yoghurt.

– Det kändes lite skumt, både att bli matad och att mata någon annan, sa Texas.

Möjligheten att lära sig mer om vårdyrken är en av många olika aktiviteter som görs på Sjöängsskolan för att eleverna ska få lära sig mer om olika framtida yrkesbanor. Tidigare i höstas besöktes skolan av ett antal lokala företagare som berättade om sina yrken, Försvaret har besök skolan flera gånger och dessutom har alla elever Prao-perioder förlagda till olika arbetsplatser.

För kommunens del är det förstås viktigt att visa upp sina verksamheter som ett sätt att säkra framtida kompetensförsörjning.

– Vi märkte faktiskt ett stort ökat intresse inför det här läsåret för att söka till vård- och omsorgsprogrammet. De som sökte dit och valde att feriearbeta inom den kommunala vården fick dessutom ett påslag på lönen för att motivera ytterligare, säger Anneli Hagel, studie- och yrkesvägledare på Sjöängsskolan som koordinerade studiebesöket på Smedsgården tillsammans med personalen på plats.