Kontaktperson – en kompis och medmänniska

Just nu är behovet stort av kontaktpersoner inom funktionsstöd i Askersunds kommun. Att vara kontaktperson är ett förtroendeuppdrag och innebär att man träffar en person med någon typ av funktionsvariation några timmar två till fyra gånger i månaden.

Som kontaktperson är man både kompis och medmänniska till den man är kontaktperson för.

– Att få insatsen kontaktperson är något man ansöker om och som bedöms av en av våra biståndshandläggare. Det är även de som beslutar om i vilken omfattning insatsen ska vara, säger Susanne Rosén Eriksson, samordnare för kontaktpersoner i Askersunds kommun.

Hon har haft det uppdraget i fyra år och ser att behovet av nya kontaktpersoner just nu är större än tidigare.

– Det kan bero på ett uppdämt behov efter pandemin, men oavsett orsak behöver vi fler människor som kan tänka sig att prova på att vara kontaktperson.

Kontaktpersoner behövs i olika åldrar och den som har rätt till insatsen kan önska vilken typ av aktiviteter man ska göra tillsammans.

– Jag försöker matcha med kontaktpersoner så gott det går. Första gången man träffas är jag alltid med och bedömer om det kommer att funka på ett bra sätt, men sedan är det upp till båda att själva planera vad de ska göra tillsammans. Att vara kontaktperson är ett förtroendeuppdrag, men man får så klart ersättning för sina omkostnader, säger Susanne.

Vill du läsa mer om hur det är att vara kontaktperson. I senast numret av Bo i Askersund berättar Sofie Persson och Emil Kaufeldt, som syns på bilden ovan tillsammans med Susanne Rosén Eriksson, om hur det är att ha och vara kontaktperson:

Bo i Askersund nummer 4-2023 som bläddringsbar pdf-fil

Kontakt

Susanne Rosén Eriksson
Samordnare för kontaktpersoner
Telefon: 0583-811 19
E-post: susanne.rosen.eriksson@askersund.se

Birgitta Pettersson
Administratör
Telefon: 0583-820 62
E-post: birgitta.pettersson@askersund.se