Sjöängsskolans nior fick lära sig mer om Försvarsmakten

I slutet av förra veckan fick Sjöängsskolan besök av två representanter för Försvarsmakten. De båda skolinformatörerna Anton Munsin och Nova Nordström från Bergslagens artelleriregemente A9 i Kristinehamn berättade om bland annat om värnplikt, mönstring och totalförsvar för skolans nior.

Det här är andra året i rad som Sjöängsskolan får besök av Försvarsmaktens skolinformatörer och skolans studie- och yrkesvägledare Anneli Hagel ser gärna att besöken fortsätter göras en gång om året.

– Jag tycker att det här är viktig information för våra elever. Visserligen är det två år kvar innan de kan kallas till mönstring, men det här kan så ett frö. Det är också bra att de berättar om Försvarsmaktens värdegrund och om totalförsvarsplikten, som ju faktiskt gäller från 16 år, säger Anneli Hagel.

De båda skolinformatörerna Nova och Anton gjorde både sin värnplikt på regementet P4 i Skövde.

– Jag hade inga direkta förväntningar inför att jag kallades till mönstringen, men när jag sedan gjorde värnplikten trivdes jag väldigt bra och efter mina 15 månader kände jag att jag inte var klar med det militära, säger Nova Nordström.

Nu åker hon och Anton runt och informerar på skolor, bemannar montrar på mässor och svarar på frågor från ungdomar.

För de som blir intresserade av Försvarsmakten finns möjligheten att göra sin prao på ett regemente.

– Vi har haft några elever de senaste åren som valt att göra sin praktik på ett regemente, bland annat i Linköping, säger Anneli Hagel.

Samma dag som Försvarsmakten var på besök på Sjöängsskolan var även Nerikes brandkår där och höll utbildning för skolans sjundeklassare. Brandskyddsföreningens utbildning Upp i rök syftar bland annat till att göra elever medvetna om risker och konsekvenser av bränder och anlagd brand i skolor.