E-faktura från företag till kommunen

Händer på ett tangentbord

Från den 1 april 2019 är det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura enligt en ny europeisk standard.

Lagkravet, i Sverige PEPPOL BIS Billing 3, att skicka och ta emot e-faktura gäller för alla offentliga upphandlingar som har påbörjats efter den 1 april 2019, inklusive direktupphandlingar.

Observera att PDF inte kan likställas med e-faktura och är alltså inte ett godkänt format.

Det finns flera sätt att skicka e-fakturor till oss:

1. E-faktura via PEPPOL

Kommunens PEPPOL-id är 0007-2120001983

2. E-faktura via VAN-operatör

Om ditt företag idag använder en VAN-operatör eller har ett faktureringssystem som kan skicka e-faktura kan du låta denna förmedla fakturorna till Askersunds kommun. Det finns många certifierade företag där man kan köpa tjänst för att kunna skicka e-faktura. De som är anslutna till PEPPOLs nätverk hittar du här:
https://peppol.eu/who-is-who/peppol-certified-aps/ Länk till annan webbplats.

Kontakta din systemleverantör eller bank för att få mer information.

3. E-faktura genom fakturaportal

Har du inte systemstöd för att skicka e-fakturor kan man skicka 100 kostnadsfria e-fakturor per år genom fakturaportalen Länk till annan webbplats.. Genom att klicka på länken till höger kommer du till ett formulär hos Inexchange Network där du kan skicka e-faktura till kommunen. Registreringen kräver inloggning, men är kostnadsfri, och om du inte har skickat fakturor den här vägen tidigare klickar du på "anmäl dig här". Därefter fyller man i fakturauppgifterna till oss. Fakturan hamnar då direkt i beställarens elektroniska inkorg.

Alla fakturor, oavsett hur de skickas, ska märkas med en referenskod som ska lämnas av beställaren. En lista på kommunens alla referenskoder finns i länken till höger.

Askersund kommuns uppgifter:

VAN-operatör: Inexchange

PEPPOLid: 0007-2120001983

GLN: 7362120001989

Organisationsnummer: 212000-1983

Kontakt: ekonomikontoret@askersund.se

Fakturaadress:
Askersunds kommun
Box 57
696 22 Askersund

Sidansvarig: Lars-Ivar Jansson |

Uppdaterad: 2022-04-27