Skolbibliotek

Bokhyllor, bord och stolar i ett bibliotek

Alla grundskolor i kommunen har ett bibliotek eller ett bokrum. Det finns en skolbibliotekarie anställd på 60 procent som arbetar med alla grundskolorna.

För dig som är elev

Här ovan hittar du länkar till skolornas bibliotekskataloger. Du kan söka på en boktitel, författare eller ett ämne. Klicka på bokens titel för att se på vilka bibliotek en viss bok finns.

Alex författarlexikon - sök fakta om författare

Landguiden - sök fakta om olika länder

Du kan söka i dessa digitala uppslagsverk från skolans datorer och även hemifrån genom att logga in med ditt lånekortsnummer.

​Tänk på att det inte bara gäller att samla uppgifter utan det är viktigt att komma ihåg att värdera den information du hittar. Var kritisk! Vem står bakom informationen? Hur aktuell är den? Vilket är syftet? Jämför olika källor!

Kom ihåg att skriva upp vilka källor du använt och var du har hämtat informationen. I ett skriftligt arbete behöver du redovisa källorna. Du kan också själv behöva kontrollera uppgifterna som du använt.

Vem har gjort webbsidan?
Är det en myndighet? Är det en organisation? Är det ett företag? Är det en privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?

Varför är webbsidan gjord?
För att informera om något? För att luras? För att sprida en åsikt? För att sälja något? För att underhålla?

Hur ser webbsidan ut?
Har den kontaktinformation? Har den fungerande länkar? Har den trovärdiga källhänvisningar? Har den senast granskad-datum?

Kan du få information från andra ställen?
Har du jämfört med vad du redan vet? Har du jämfört med andra källor?

Källa: Skolverket

Öppettider Sjöängsskolans skolbibliotek

Sjöängsskolans skolbibliotek är bemannat
Onsdagar 13.00 - 15.00

Andra tider kan bokas i överenskommelse med skolbibliotekarien. Skolpersonal är välkomna att använda skolbiblioteket tillsammans med sina elever. En ansvarig vuxen måste alltid vara närvarande.

För dig som arbetar inom skolan

Du vet väl att du kan få ett tjänstelånekort för böcker som du använder i arbetet? Välkommen att kontakta skolbibliotekarien eller besök något av biblioteken i Askersund eller Åsbro.

Läs mer om olika lånekort och låneregler.

På Askersunds bibliotek finns en skolpool för låg- och mellanstadiet. Den innehåller gruppuppsättningar som kan lånas av alla skolor i kommunen. Du hittar dem på plan 2 i biblioteket.

Klicka här för att se vilka böcker som finns i skolpoolen för låg- och mellanstadiet.

Sjöängskolan har även gruppuppsättningar och temaböcker. Du hittar dem på plan 2 i biblioteket.

Det finns anpassade böcker för den som av någon anledning har svårt att läsa vanliga tryckta böcker. Klicka här för mer information.

Kontakta skolbibliotekarien för registrering av Legimus-konto.

Kontakt

Malin Räftegård
Skolbibliotekarie

E-post: malin.raftegard@askersund.se

Telefon: 0583-810 94

Postadress:
Förvaltningen för kultur, evenemang och fritid
Askersunds kommun
696 82 Askersund

Besöksadress:
Drottning Kristinas väg 2, Askersund

Hjälpte informationen på den här sidan dig?